Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja niestety nie pomogę w temacie ale musisz zaczekać na innych kolegów ogarniętych w tym temacie ;) 

Swoją drogą czemu wpierw zanim go kupiłeś nie zadałeś pytania na naszym forum gdzie koledzy zapewne podali by Tobie prostsze i raczej tańsze rozwiązania?

Opublikowano
13 godzin temu, Przemek_Edingen napisał:

Witam

Udało  mi się kupić za dobrą  cenę, niestety nie wiem  jak się  za ten nitryfikator zabrać. Pomożecie?  https://www.whitecorals.com/de/-deltec-nf-509-schwefel-nitratfilter-dt64100000 . 

Pomożemy pomożemy:D ale chyba kupiłeś okazyjnie takie używane auto-golasa bez silnika i benzyny.:D

Z opisu Delteca wynika że jest to reaktor na specjalnym złożu biopolimeru z bardzo wolnym krążeniem wody wewnątrz filtra na pompach 5-7W więc przepływy poniżej 200l/h i złożem biopolimeru bez fluidyzacji.  Morszczaki do napędu dają pompy dozujące  - wpisz w YT ten filtr to zobaczysz realne działanie tego cudaka za chorą kasę.

Wersja NF509  jest wersją bez pompy i chyba bez złoża ?? a dopiero od NF611 jest prawie kompletna.

No ale masz cenowo wszystko na miarę niemieckich zarobków więc płać.

Do tego jest potrzebna  pompa zewnętrzna mogąca pracować poza wodą ok 200l/h oraz te specjalne złoże zwane tu sulphur .

oparte na special bacteria (Thiobacillus denitrificans)  no i pompa dozująca by robić obieg wody z akwarium. Całość technologii zapożyczona z oczyszczalni ścieków tylko skala na miarę naszych baniaków.

No i trzeba to gdzieś schować - najlepiej i najbezpieczniej w sumpie ale może stać i w szafce .

Nie wiem jaką masz filtrację i co do tego Delteca masz a co ci brakuje.

Wygląda że kupiłeś okazyjnie ale chyba nie był to dobry zakup.:(

Zastanów się zanim pójdziesz w następne koszty - Może lepiej przekaż pałeczkę następnemu  co nie ma pojęcia co kupuje, a sam kup w kraju TMBT i wrzuć luzem w filtrację - 2 litry TMBT wyjdzie ci 200 zł + przesyłka do Niemiec- i nawet tego reaktora nie trzeba.

U mnie takie  złoże biopolimeru TMBT siedzi w 3 baniakch i 3 kaseciakach  w siatce po warzywach z Lidla i co prawda na innych bakteriach tlenowych ale tak samo - denitryfikacyjnych robi to samo co ten Deltec. Zwala NO3 do 3-5ppm bez względu na ilość ryb i braku podmian wcale abo i ciutkę raz na miesiąc jak mnie najdzie ochota pogrzebać w baniaku.

• Dziękuję 1