Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cały czas szukam rozwiązania. Co do młócenia wody.

No bo na jednym filtrze to chyba nie pociągnie. Jakie znacie o największym przepływie.

Ostatnio byłem w wielu sklepach akwarystycznych i wyniki poszukiwań są bardzo marne.

Oprócz młócenia wody, zależy mi także na dobrym ściąganiu rybiego syfku.

Na zewnętrznym robił będzie sump 165l.

Opublikowano

Przy tej długości i aby starczyły dwa filtry po przeciwległych stronach to dla mnie wybór jest jeden ... Weipro którys z najmocniejszych modeli

Opublikowano

nie ma co przesadzać z mocą tych pomp bo przy tak duzym akwarium, jeżeli zastosujemy jedna pompę a może i dwie to i tak moze być za mało aby był fajny ruch, natomiast jak pójdziemy tylko w moc pompy to przy wylocie będzie mocny strumień który nie pozwoli rybom przebywać w tym rejonie a po drugiej stronie już będzie za slaby.

Opublikowano

na jendym koncu dal bym mocna pompe z gabka + wylot z sumpa a na drugim koncy takie same dwie mocne pompy ale oddalone od sie o te 50-60cm . Na tych 80cm co Ci pozostaly ( zakladam ,ze masz tam komin ) spokojnie zmiescisz 2 pompy z gabkami . Ja w 240x70x65 zamontowalem 2 mechaniki ale w Twim moze byc jednak malo...

Uzywam Kaskada 2000 Aqua szut-a .

Opublikowano

Wstępnie padło na Weipro z przepływem 3500 oraz Atman203 dużą gąbką.

Założone będą na przeciwległych końcach akwa, jeden na tylnej szybie akwa,

jeden na bocznej szybie w przodu akwa, dodatkowo deszczownica na

powrocie z sumpa, zamontowana na jednej z poprzeczek.

Dzięki za podpowiedzi

Opublikowano

Jak już gdzieś pisałem... Atman nie jest dobrą głowicą i na pewno nie nadaje się do zbiornika typu 2000L. Parametry na nim napisane można se w buty wsadzić. Wszystkie ATMANy pod delikatnym obciążeniem drastycznie zmniejszają przepływ.

Swoją opinie opieram na własnym doświadczeniu oraz kilkuletnim katowaniu różnych pompek przy chłodzeniu wodnym komputerów. Robiliśmy testy wszelakie.. atman nigdy nie wypadał dobrze. Ale gdyby ktoś zapytał się mnie czy aquael, aqauszut czy atman od razu wcisnąłbym atmana.

Jeżeli eheim pisze, że jest 1000L/h to znaczy ze jest w tych granicach. Jak któryś z powyższych producentów to pisze to..... pisze ;D