Skocz do zawartości

Parametry wody Robson79

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Akwarystyką zajmuję się od wielu lat i muszę przyznać że zawsze mierzyłem parametry wody testami paskowymi... 

Aktualnie przygotowuję się do założenia akwarium malawi 375l ( kompletuję sprzęt ?) i odkąd trafiłem na to forum dużo czytam i chcę założyć akwarium jak należy... Zakupiłem polecane testy JBL i właśnie wykonałem pomiar swojej kranówki. Czekałem za testami żeby dowiedzieć się jakiego typu ustrojstwo do nalewania kranówy zamówić  (dodam tylko że w bloku w którym mieszkam mamy własną stację uzdatniania wody).

Oto wyniki:

Ph (3,0-10) -  ok 7

Ph (7,4-9,0) - poniżej 7,4

NO2 - poniżej 0,01

NO3 - minimalnie powyżej 1

NH4 - ok 0,1

KH -20

GH - 1?

Nie jestem pewien wyników KH gdyż po 20 kropli zrobił się kolor żółty oraz GH (brak instrukcji) po dodaniu 1 kropli woda zrobiła się zielonkawa...

Co o tym sądzicie?

K

Opublikowano
23 minuty temu, Robson79 napisał:

Co o tym sądzicie?

Robisz ustrojstwo wersja I

Sądzę że macie na całym bloku założony zmiękczacz wody  który podmienia ci jony wapnia i magnezu jonami sodu.

Ponieważ test GH mierzy właśnie sumę jonów wapnia i magnezu to ci pokazuje twardość ogólną  GH - 0-1 dH . Tak na prawdę masz wysoko zmineralizowaną wodę zapewne powyżej poziomu KH czyli powyżej 20 tylko test tego nie pokazuje.

Woda jak najbardziej nadaje się do Malawi bo pozostałe makro i mikro elementy są wysoko.

Po przeszczepie biologii ( sądzę że masz jakieś stare akwarium z  1 litrem ceramiki )  odczekaj ze dwa dni i wpuszczaj ryby.

Jeśłi wszystko zlikwidowałeś to  śmiało to opisz ze szczegółami co zrobiłeś i jak. Możliwe że odzyskamy utraconą biologię.

Opublikowano
22 minuty temu, deccorativo napisał:

Robisz ustrojstwo wersja I

Tak też zrobię ?

22 minuty temu, deccorativo napisał:

Po przeszczepie biologii ( sądzę że masz jakieś stare akwarium z  1 litrem ceramiki )  odczekaj ze dwa dni i wpuszczaj ryby.

Oczywiście mam akwarium 112l i mam zamiar do nowego kubełka przełożyć z niego litr ceramiki i używaną gąbkę założyć na nowego mechanika ( ale o tym będę informował jak będę już miał nowe akwarium)... ?

P.S. Cały czas parametry mierzyłem testami paskowymi TROPICALA 6w1 i porównując z dzisiejszym pomiarem JBL wyniki są bardzo zbliżone... ??

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam ponownie.

Wreszcie akwarium dotarło i w weekend je urządzałem. Zalane w niedzielę 20.08. przez ustrojstwo wersja 1. Filtracja to filtr wewnętrzny AQUAEL turbo 2000 z gąbką z mniejszego akwa oraz filtr zewnętrzny Hap pet Claron 03 o przepływie 2000l w którym zostawiłem 2 puste kosze a w pozostałych są 2 litry ceramiki (1 litr nowej i 1 litr dojrzałej przeniesionej również z mniejszego akwa). Do akwarium wlałem bakterie TROPICAL bacto active oraz łyżkę świderków ?

Dziś  czyli 24.08. wykonałem testy i oto wyniki:

PH - pomiędzy 7,6 a 7,8

NO2 - poniżej 0,01

NO3 - pomiędzy 1 a 5

NH4 - poniżej 0,1

KH - 22

GH - 12

Co o tym myślicie...? 

Opublikowano

Ja myślę że gdybyś zamiast BactoActiv wlał Prodibio Biodigest to byś dziś nie miał NH4 <0,1ppm  tylko poniżej wykrywalności testu.

Przeniosłeś gąbkę i ceramikę z dojrzałego baniaka i masz dojrzały baniak i zbędne były bakterie z pożywką - potrzebne były czyste bakterie.

Myślę też że możesz już wpuszczać ryby :Da w rezerwie trzymać w domu Kordo Amquel Plus 118ml.

powodzenia w hodowli ci życzę.