Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak na szybko. Co prawda 700 a nie 1500 jednak jakiś pogląd na całość można mieć.

Tak BTW to sam jestem na etapie wywalania mechanika na zewnątrz i teraz pytanie czy może faktycznie pomyśleć o takim rozwiązaniu.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
17 minut temu, jello napisał:

Dokładnie tak. O ile to w ogóle możliwe, z racji dwóch pomp o różnym przepływie...

No właśnie  - nawet o tym nie myśl.

Holowałeś kiedyś drugi samochód to mniej więcej te same osiągi takiego tandemu.

Kubeł z biologią zostawiasz sobie i nie otwierasz a ten mechanik czyścisz często - każdy ma swoją pompę .

Opublikowano

Tak sobie czytam dane techniczne o tej pompie:

http://www.aquael.pl/produkty/akwarystyka/pompy-turbinowe/299-uni-pump-1500#dane-techniczne

i niby jest cicha. Natomiast przy tym przepływie, który ona ma + prefiltr to raczej bym się skłaniał do niezależnej filtracji mechanicznej. Czyli kubeł z biologią niech sobie pracuje swoim życiem.

Dodatkowo przy takim siku jaki ona ma zakładam, że zrobi dobrą cyrkulację przy wylocie wypuszczonym pod powierzchnią wody.

1 minutę temu, deccorativo napisał:

No właśnie  - nawet o tym nie myśl.

Holowałeś kiedyś drugi samochód to mniej więcej te same osiągi takiego tandemu.

Kubeł z biologią zostawiasz sobie i nie otwierasz a ten mechanik czyścisz często - każdy ma swoją pompę .

No więc właśnie. Niezależnie.

Opublikowano

A czy ten UNI PUMP to nie takie uaktualnienie tych pomp, które Aquael daje do Mini Kani? Tam były wersje 650l/h i 800l/h. Tę słabszą miałem kiedyś w kubełku Minikani, tę mocniejszą używam, żeby wypompować np. wodę, gdy grawitacja już nie działa.

U mnie akurat ta 650l/h była dość cicha, ale czytałem wiele opinii, że hałasuje. Ciekawe, czy przy UNI PUMP ta kultura pracy jest poprawiona.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, mareckee napisał:

To ja też trochę OT.

Jaka pompa zewnętrzna 2000l/h zamiast unipumpa, tania i w miarę mało prądożerna? Po to aby stworzyć mechanika na korpusie narurowym

Dwie pompy Unipomp :) ...Jedna na wylocie a druga na wlocie i masz 2800l/h  ;) 

Edytowane przez egon44
Opublikowano
1 minutę temu, egon44 napisał:

Dwie pompy Unipomp :) ...Jedna na wylocie a druga na wlocie ;)

A jakby połączyć je równolegle za korpusem żeby przez nie płynęła już czysta woda? Później dwa wyloty połączyć w jeden i do akwa. Ma to możliwość powodzenia?

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, wojtekr napisał:

A czy ten UNI PUMP to nie takie uaktualnienie tych pomp, które Aquael daje do Mini Kani?

Myśłę że UNIPUMP to zupełnie nowa generacja pomp i nie ma nic wspólnego z pompami do MINI KANI.

Te są po pierwsze na napięcie stałe  i energooszczędne te z MIni Kani zwykłe na 230V motorki na zmienne napięcie.

Tylko podejrzewam że UNIPUMP są pompami turbinowymi a nie z klasycznym wirnikiem w komorze wirnika ponieważ mają bardzo niskie ciśnienie podnoszenia wody.

8 minut temu, mareckee napisał:

A jakby połączyć je równolegle za korpusem żeby przez nie płynęła już czysta woda? Później dwa wyloty połączyć w jeden i do akwa. Ma to możliwość powodzenia?

Pomysł Andrzeja który miał być śmieszny ma jednak głęboki sens.

Jeśłi pominąć koszt 2 szt pomp czyli 220 zł to te pompy  moim zdaniem mogą pompować brudną wodę a każda jest silna na wylocie a słabieńka na ssaniu więc najpierw 2 wężę ssące na dwie pompy a po nich trójnikiem na korpus mechanika.

Tu jednak bym już poszedł w IBO Beta 20-40  bo koszt prawie ten sam a jednak ta ma moc. Tu jednak musi być klasyczne najpierw korpus a czysta woda na pompę

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano
29 minut temu, deccorativo napisał:

A czytałeś post #6 ????

N;)ie i nie wiem dlaczego wcześniej go nie widziałem :o nie wyświetlało mi się kilka postów. Teraz wszystko jest jasne

Opublikowano

Widzę, że temat się rozwinął :) Unipomp daje fajny przepływ, ale tak czytając cały temat to uważam, że trochę brakuje w niej regulacji przepływu na wyrzucie. Pewnie można to obejść jakimś kranikiem na wylocie.

Panowie, myślę że docelowo fajnie byłoby pomyśleć nad jakimś przyklejonym tematem z konceptem na budowę zewnętrznego mechanika (nie narurowca) z wykorzystaniem właśnie HW-602/603A + pompa, np. ten Aquael Unipomp 1500 + orurowanie.