Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już niebawem zakup obsady do mojego baniaka( 240l ).

Planuję po 10 szt. ; yellow,maingano i rdzawe.

Pytanie ile z tej obsady zostawić docelowo i w jakich proporcjach(samice-samiec)?

Czy po 3 miesiacach będzie mozna rozpoznać już płeć?

Opublikowano

Docelowe haremy to teoretycznie 1+4. Teoretycznie bo tak naprawdę to ryby same zdecydują w jakim towarzystwie i liczebności będą żyły. Jednak 3 miesiące to za mało żeby poznać płeć u tych ryb.

Opublikowano

@Mumia70 najlepszym rozwiązaniem będzie zakup po 10szt maluchów z każdego gatunku i po prostu cieszenie się ich obserwacją jak dorastają,ustalają hierarchię w stadzie,obierają rewiry(samce),pierwsze próby tarła itd ;) 

Nikt tutaj nie poda Tobie na 100% poprawnego układu jaki sprawdzi się w tym litrażu bo jak napisał kolega @MatiK ryby to same ustalą miedzy sobą,jedynie Ty możesz potem interweniować odławiając nadmiar samców zbytnio gnębionych przez inne osobniki...

Przy zakupie maluchów 3 miesiące to zbyt krótki okres żeby ustalić płeć...

Opublikowano
10 godzin temu, Mumia70 napisał:

Czy zawsze musi być opcja 1+.....a gdybym zostawił 2+...?

...może być . Wszystko zależy od tego jaki charakter będą miały samce. U mnie jeden samiec "saulosi" robił bardzo dużo zamętu. Dołożyłem drugiego co niewiele pomogło...ale tak długo wymieniałem agresywnego samca  aż trafiłem na takie ,że w tej chwili pływają dwa i jest zupełna zgoda. Mało tego..po 2-3 latach gdy kiedyś dokupiłem samice to teraz okazało się ,że znowu miałem ( znowu bo drugi raz ) ukryte samce:) Ale tego trzeciego się pozbyłem. Rdzawe też ma dwa samce i nic złego się nie dzieje...Musisz po prostu spróbować i uzależnić od ich zachowań..póki są młode może nic się złego nie dziać..ale później musisz je obserwować i w razie czego reagować.