Skocz do zawartości

Pytanie do posiadaczy filtórw Sunsun z serii HW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Też nad tym myślałem aby tak to zrobić:

Wlot w akwarium (18mm) --> Wąż (16mm) --> Prefiltr - Wejście (16mm) --> Wąż (16mm) --> Zawór wlotowy filtra (18mm) --> Wylot z filtra (18mm) --> Wąż (18mm) --> Wylot w akwarium (18mm).

No i pytanie czy ta 16 (jeżeli uda się ją zamontować) za bardzo nie wytłumi?! :e_confused:

Edytowane przez Gość
Opublikowano

By nie było żadnych problemów @Jerry_jerry powinieneś kupić kubełek 602A  czyli bez pompki ale na pewno z zaworami 18mm 3/4" od IQuitos

http://allegro.pl/prefiltr-zewnetrzny-kubelkowy-hw-602a-1-5-l-i6829479215.html

i wtedy wszystko od razu pasuje do kubła 304A

teraz pozostaje ci  szukać takich zaworów w częściach zamiennych albo sztukować ale fi wtedy pozostaje mniejsze a to ważne dla 2000l/h

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 8.06.2017 o 11:41, deccorativo napisał(a):

By nie było żadnych problemów @Jerry_jerry powinieneś kupić kubełek 602A  czyli bez pompki ale na pewno z zaworami 18mm 3/4" od IQuitos

http://allegro.pl/prefiltr-zewnetrzny-kubelkowy-hw-602a-1-5-l-i6829479215.html

i wtedy wszystko od razu pasuje do kubła 304A

teraz pozostaje ci  szukać takich zaworów w częściach zamiennych albo sztukować ale fi wtedy pozostaje mniejsze a to ważne dla 2000l/h

Rozwiń  

Z tym 18mm to nie prawda. Kupiłem od tego użytkownika prefiltr oraz 304 i o ile filtr ma 18mm to prefiltr w życiu.

W żadnych częściach zamiennych nie ma oryginalnych 18mm HW. 16 to maks.

Ehhh to sobie poprawiłem filtracje, że hoho. :angry:

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

No to nie pozostaje mi nic innego jak kombinowanie aby wąż 18mm założyć na 16mm zawór tak aby dobrze siedział. Pewnie spróbuje na koszulkach.

W dniu 8.06.2017 o 11:47, deccorativo napisał(a):

Zrób zrzut ekranu z tej aukcji i zareklamuj mu HW602/3 że jest nie zgodny i nie chcesz z innymi zaworami - albo ci dosyła zawory z aukcji - proste.

Rozwiń  

Wiem, że przy takich zakupach mam 14 dni na odstąpienie od umowy ale tak na dobrą sprawę co mi to da? Odeślę, zostanę z kasą a prefiltra nie będę miał. Żaden 603 nie ma 18mm zaworów. Fakt faktem, że gdy dostanę kasę to pozostaje mi kombinować z korpusami narurowymi. Może nawet znajdzie się jakiś forumowicz, który będzie chciał 603 odkupić gdyż posiada filtr z wężami 16mm ale ostatecznie to ja zostaję z 304 bez prefiltra.

Eh jak nie kręć to d..a z tyłu.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 8.06.2017 o 13:07, rafalniski napisał(a):

@Jerry_jerry spójrz na to z pozytywnej strony :-) dzięki tobie zdecydowałem się na zakup prefiltrów 602 bo będą mi pasowały bez przerabiania od rurek od Unimaxa :-)

Rozwiń  

Cieszę się, że mogłem pomóc. :)

Jeszcze mam pytanie do kolegi @deccorativo z racji, dużego doświadczenia. Jeżeli do filtra zastosuję węże 16 (do prefiltra i od prefiltra do 304) a na wyjściu do akwarium 18 to ma to rację bytu?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
  W dniu 8.06.2017 o 13:09, Jerry_jerry napisał(a):

Jeszcze mam pytanie do kolegi @deccorativo z racji, dużego doświadczenia. Jeżeli do filtra zastosuję węże 16 (do prefiltra i od prefiltra do 304) a na wyjściu do akwarium 18 to ma to rację bytu?

Rozwiń  

No właśnie to stale tłumaczę. że nie ma racji bytu .

Wszystkie pompy wirnikowe są słabe po stronie dolotu i tu należy stosować możliwie krótkie i możliwie grube przewody oraz jak najmniejsze opory złóż .

Po stronie wylotu pompa ma już dużą siłę pchania i tu wspomniane sprawy mają też znaczenie ale nie tak wielkie jak po stronie ssania pompy. Tu już pompa tak od razu nie kuca.

Dlatego niektóre kubły mają dwa wejścia a tylko jedno wyjście jak wspomniany Unimax.

Odkręć ten zawór 16mm i podaj mi wreszcie jaka jest prawdziwa średnica tej części na którą napychamy wąż na 602 i na 304  i podaj jaki jest gwint z drugiej strony.

Musi być elegancie rozwiązanie tego problemu tylko wpaść na to trudno jak się nie ma w łapie zaworu a tylko ma się suwmiarkę:D ty masz odwrotnie .

Opublikowano
  W dniu 8.06.2017 o 15:33, deccorativo napisał(a):

Odkręć ten zawór 16mm i podaj mi wreszcie jaka jest prawdziwa średnica tej części na którą napychamy wąż na 602 i na 304  i podaj jaki jest gwint z drugiej strony.

Rozwiń  

Średnica zewnetrzna zaworu w 603 na który nakładamy wąż ma 16mm.

Średnica zewnętrzna zaworu w wór na który nakładamy wąż ma 18mm.

Gwint zewnetrzny w 603 ma 21mm.

Wszystko mierzone metrowka. Suwmiarki nie posiadam.