Skocz do zawartości

Pytanie do posiadaczy filtórw Sunsun z serii HW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właściwie to bez zastanowienia popadłem w euforię. Ochłonąłem i faktycznie sobie myślę, że struganie to niezbyt trafiony pomysł bo sam wąż nadal wchodzi z luzem na zawór i w każdej chwili może spaść.

@deccorativo to co proponujesz? Jeżeli nie koncepcja @Zygi i nie to co ja chciałem to co? A może inaczej zadam pytanie? Starać się powiększyć zaworek termokurczliwymi koszulkami z poprzedniej Twojej rady? Uważasz, że to najlepiej zda egzamin? A może zamiast koszulek to nawinąć trochę teflonu? Chociaż wydaje mi się, że teflon jest dobry w przypadku gwintu a tutaj nasadzamy. No chyba, że będę kręcił wężem to może zda egzamin?

Opublikowano
24 minuty temu, deccorativo napisał:

Moim zdaniem obaj macie żle.:D jednemu już bierze lewe powietrze a mówi że jest dobrze :(?? a drugiemu dopiero będzie brało:D

Nie zauważyłem żeby powietrze było brane z prefiltra. Kubełek gdzieś ma lewy zasys. Obczaje to przed wpuszczeniem obsady bo mam zamiar zainstalować purolite.

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze załapałem drugi filmik akwalobuza ale gwinty pod zawory w obu kubełkach HW602/3 są jednakowe a zawory już nie  - ten do HW603 ma większe fi i kosztuje tylko 10 zł na allegro - czyżby wystarczyło zakupić 2 szt  i wtedy zawory będą pasował do tego węża od 304A .??

Opublikowano

Na dwóch różnych aukcjach dot. 602 na allegro są rozbieżne opisy :-(
Tutaj http://allegro.pl/prefiltr-hw-602a-filtr-kubelkowy-gratis-wkłady-i6814367947.html jest "Zawór wylotowy z regulacją, średnica węża 16/22"
a tutaj http://allegro.pl/prefiltr-zewnetrzny-kubelkowy-hw-602a-1-5-l-i6829479215.html jest "W zestawie są 18mm (3/4 cala) przełącza do przewodów"

Opublikowano (edytowane)

Ale ja zakupiłem 603 i on standardowo ma zawory na wąż 16mm a nie 18. Według mnie to one się tylko różnią pojemnością a nie zaworami.

Ja zarówno filtr jak i prefiltr zakupiłem od tego drugiego gościa więc te 18mm to nieprawda.

Z pierwszym allegrowiczem mam złe wspomnienia tj. zakupiłem od niego dwie, gęste gąbki. Co prawda gąbki przyszły ale obsługa pozostawia wiele do życzenia. W skrócie to stosunek do klienta mają bardzo olewający. Kiedy na drugi dzień po zakupie zadzwoniłem do kolesia oznajmił mi, że nie może rozmawiać ale mam powiedzieć co się stało. Więc tłumaczę, że chciałbym zasięgnąć informacji co z przesyłką, wyszła już, numer listu przewozowego itd. Usłyszałem, że go teraz nie ma w biurze i nie może sprawdzić. W takim razie poprosiłem telefon do biura bo może tam uzyskam bardziej szczegółowe informacje. Dowiedziałem się, że cóż ja takiego zamówiłem? Odpowiedziałem, że dwie gąbki. Na co Pan odpowiedział czy to takie ważne? Przecież nie są to przedmioty ratujące życie. Staram się tłumaczyć, że może nie są to artykuły pierwszej potrzeby ale skoro zapłaciłem to nie ważne czy to gąbka czy filtr dla mnie to ważne i najzwyczajniej chcę wyjaśnić sytuację. Usłyszałem, że nie może rozmawiać bo prowadzi i zaraz się rozbije i Pan odłożył słuchawkę. Po godzinie albo dwóch dostałem telefon, że dziś przesyłka powinna wyjść ale na 100% mi nie powie bo wysyłką zajmuje się jakiś 70 letni Pan. Ostatecznie gąbki przyszły ale niesmak pozostał.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
15 minut temu, deccorativo napisał:

Nie wiem czy dobrze załapałem drugi filmik akwalobuza ale gwinty pod zawory w obu kubełkach HW602/3 są jednakowe a zawory już nie  - ten do HW603 ma większe fi i kosztuje tylko 10 zł na allegro - czyżby wystarczyło zakupić 2 szt  i wtedy zawory będą pasował do tego węża od 304A .??

Również tak samo skumałem z filmiku że wystarczy dokupić 2szt zaworów i będą pasować bez kombinowania do 304A ...

Opublikowano (edytowane)

Obejrzałem film i faktycznie jest na nim powiedziane, że są różne fi w tych modelach. Ale przeczytałem również opisy pod filmem i sam Łobuz piszę w jednym z komentarzy tak: " Pre filtry czyli wersje bez pompek mają zawory 16/20." No i tutaj się zgadza. Ja mam właśnie 16mm jednak problem polega na tym, że wąż od 304 ma 18mm. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Proponujecie wymienić zawory w 304 na takie same jak w prefiltrze?

Nawet na aukcjach gdzie można kupić same zawory, że 602 i 603 wersje A mają 16mm a wersje B 12mm dlatego też na filmie Łobuz mówi, że pompka od 602B nie spasuje do prefiltra 603A.

No ale cały czas pozostaje problem z wężem 18mm bo to jest za dużo na zawory 16mm. Teflon? Koszulki? A może jeszcze coś innego?

Edytowane przez Gość

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witajcie moi drodzy za 2 miesiące przychodzi moje nowe akwarium 200x80x70 wiec pora na dobór obsady. Mam nadzieje ze znajdą się jacyś specjalisci ktorzy cos podpowiedzą w tym temacie. Wybór padł jak w temacie na non mbuna a konkretnie na : Placidochromis sp. "blue otter"   (wyjadacz) Lethrinops albus ( grzebacz ) Copadichromis borleyi „Mbenji” ( lub ewentualnie Copadichromis sp. „virginalis gold”)  (toniowiec) Labidochromis caeruleus („yellow”) (skalniak)   Otopharynx tetrastigma * podoba mi się również Otopharynox Lithobates Black Orange Dorsal tylko nie pasuje mi za bardzo do obsady, duzo w internecie sprzecznych informacji choćby dotyczących temperamentu czy terytorializmu. Załozenie bylo takie zeby zbiornik był maksymalnie reprezentatywny z jak najwieksza iloscia wybarwionych samców. Tu pojawia się wazne pytanie w przypadku zaproponowanej obsady na ile samców i samic moge sabie pozwolić ??  Starałem się dobrać obsadę spokojną o podobnych upodobaniach pokarmowych i różnych upodobaniach terytorialnych ( jak na akwarium oczywiscie ) i róznym zachowaniem.  Czy powyzsza obsada ma sens czy moje załozenia nie są błędne  ???
    • U mnie lek na płochliwość to przerybienie lub dodanie non-mbuny która u mnie nigdy nie była płochliwa. W momencie kiedy mbuna ciągle przestraszona siedziała pochowana to non-mbuna jak gdyby nigdy nic ciągle pływała po całym akwa, pod lustrem wody i przy miejscu karmienia zwłaszcza jak ktos podchodził do akwa to od razu kotłowanina przy przedniej szybie w miejscu karmienia. W ten sposób mbuna uczy się od non-mbuny takiego zachowania i płochliwość ustępuje.
    • I oczywiście data ważności testów zachowana
    • Zmierzyłam powtórnie, test na azotany wytrząsałam przez 1min, wyniki takie same, NO3 nadal pomiędzy 1 a 5.
    • Jeśli możesz to zrób też pomiar na wodzie z innych źródeł - kranica, mineralna, z innego akwarium, etc. i porównaj, jeśli wszystkie wyjdą podobnie, to albo źle testujesz albo test wadliwy.  Sprawdź też datę ważności na dnie pudełka. Nie wiem jak z innymi, ale u JBL przeterminowane testy są tylko do wyrzucenia. 
    • @Tomasz78 może tak jak mówisz była to trefna partia. Na forum więcej osób się skarżyło na ten test więc zdecydowałem się zakupić po prostu Zooleka.
    • Trafiłeś na jakąś wadliwą partię. U mnie test NO3 spisuje się bardzo dobrze pod warunkiem że stosuję się do starej instrukcji, czyli wstrząsanie 1 minuta. Pomiar wody w akwa przed podmianką 30, woda z kranu 1-3, także logika tu jest, dodatkowo wspomagam się testem salifert i wyniki są takie same. Można się tylko domyślać co JBL odpie...lił z ta nową instrukcją, może starzy pracownicy co ten test wymyślili odeszli/zostali zwolnieni... nowi pracownicy pojęcia niemają co robią... trudno stwierdzić co tu się stało. Nie może Ci się wydawać, żeby pomiar był dokładny musi być dokładnie 1 minuta silnego wstrząsania, nastepnie czekasz 10 minut do całkowitego rozwinięcia koloru.
    • Czyli kucie i wylewka sprawa jasna w takim razie  a stelaż z suporexu  8 czy 12 i na to blat ma sens ? Bo widziałem w necie kilka takich zdjęć ale nie znam nikogo osobiście żeby podejrzeć i zobaczyć jak to wygląda w praktyce z otwarciami na kable, rury od filtra itd
    • Ja miałem trzy razy taką sytuację, która za każdym razem trwała od tygodnia do dwóch. - pierwsza - przyczyną tak jak u @hilux był wyjazd wakacyjny, - druga - przyczyną było polowanie siatką na kilka określonych ryb, - trzecia (najśmieszniejsza) - zwykle ubieram się w jakieś stonowane kolory, założyłem pomarańczową koszulkę do biegania i poszedłem nakarmić ryby  Myślałem, że się pozabijają o skały! Przez tydzień tak reagowały na podejście do zbiornika.  @Maciek 1205 Nie podałeś nigdzie informacji jak długo ryby pływają u Ciebie?
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.