Skocz do zawartości

Filtr do mojego akwarium

Wolfik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam baniak a raczej baniaczek 126l. Mam w nim samego wew. mechanika chińczyka (800l/h) Jest trochę głośny ale dobrze sobie radzi. Widać doskonale jak woda się przemieszcza po całym akwarium. Ale wiadomo jak to z chińczykiem. Chciałbym kupić filtr zewnętrzny. Ze względu na to, że planuje w niedalekiej przyszłości założyć nowe większe akwarium (250-300l) chciałbym żeby ten filtr też tam hasał. Jaki model byście polecili? Oraz mam pytanie jak zmienić filtr? Podłączyć zewnętrzny i niech chodzi z wewnętrznym aż sam nabierze bakterii i ewentualnie odłączyć wew?

Wszystko bardzo fajnie masz opisane w dziale FAQ:
http://forum.klub-malawi.pl/forum/111-faq/

Z zewnętrznego do takiego litrażu możesz wziąć JBL e1501 lub Aquael Unimax 500. Na pewno zostaw duet mechanik + zewnętrzny, chyba, że będziesz chciał budować sobie narurowca lub inny rodzaj filtracji, ale tutaj bardziej doświadczeni koledzy powinni się wypowiedzieć :)

Polecam ci taki układ jaki u mnie hasa w 240l. SunSun HW 302A jako biolog. Mimo że tani, fantastycznie spełnia swoją rolę. Nie musisz wywalać wielkiej kasy by mieć sprawnie działającą biologię.
Mechanik to już raczej do większego Aquael Turbo 2000 bo w twoim aktualnym zrobi Ci pralkę i ewentualnie skimmer Jy-02 również tani i skuteczny.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

2 minuty temu, Bezprym napisał:

Js polecam ci taki układ jski u mnie hasa w 240l. SunSun HW 302A jako biolog. Mimo że tani, fantastycznie spełnia swoją rolę. Nie musisz wywalać wielkiej kasy by mieć sprawnie działającą biologię.
Mechanik to już raczej do większego Aquael Turbo 2000 bo w twoim aktualnym zrobi Ci pralkę.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

I z SunSun HW 302A wyjać mojego chińskiego mechanika wew? 

Edytowane przez Wolfik

Tak, chyba, że jak pisałem wcześniej będziesz chciał spróbować zastosować inny rodzaj filtracji. Natomiast jeśli nie chcesz nic majsterkować to dokup kubeł, który Ci posłuży za filtr biologiczny. Mechanik (wewn.) zostaje w akwarium.

Edytowane przez jello

Gdybym zostawił wewnętrzny to musiałbym i tak użyć gąbki w filtrze kubełkowym jako prefiltr ?

Może odbiegne trochę od tematu ale jak na sam filtr wewnętrzny te wskazania wody są dobre? 

PH 8(test JBL krop.)

KH 15(ZOOLEk krop.)

GH- 10 (zolek krop)

NH3- 0-0.2 (zoolek krop.)

NO2 - 0 (zoolek krop.)

NO3- ok. 10 (Paskowy Troopical) 

Przepraszam, że jest to niezbyt w temacie ale bezsensu zakładać nowy temat jak mozna szybko tutaj oblecieć. A nie znam nikogo do którego mógłbym napisać na priv bo jestem tutaj nowy

Pozdrawiam

Edytowane przez Wolfik