Skocz do zawartości

Moja fatalna obsada

Wolfik

Rekomendowane odpowiedzi

Ryzykownie z tym Melanochromisem. Jest to agresywna ryba wewnątrz gatunkowo. Wszystko zazwyczaj jest pięknie, dopuki ryby są młode.  Problem może zacząć się gdy podrosną. Rywalizacja samców i samic między sobą, do tego dochodzi istotna rzecz- jak traktuje samiec swoje wybranki w okresie tarła. Może okazać się, że będzie napastliwy. W 80cm te samice nie będą miały gdzie uciec. Może skończyć się to katastrofą, ale nie musi. Dużo będzie zależeć też od Twojego podejścia (w razie potrzeby ingerencji), zanim skończy się to niepowodzeniem zareagujesz odpowiednio i nie pozostanie zniechęcenie po tej przygodzie do pyszczaków.

Dużo jest małych gatunków wśród mbuny, ale nie znaczy to, że można je hodować w takim akwarium. Chodzi tutaj dokładnie o tą agresję. 

@timizaproponował Ch. saulosi, który doskonale sprawdza się w takich zbiornikach. Jest to jeden z piękniejszych gatunków wśród mbuny i na pewno byłby to jeden z pewniejszych wyborów. 

Moje zdanie- spróbuj jeśli na prawdę nie chcesz saulosów, ale miej na uwadze, że ryzykujesz. 

Ps. Sam jestem ciekaw, czy to wypali ?

Przemku joanjohnsonae to obecnie Labidochromis .
Wolfik to nie jest specjalnie trudnodostępna ryba, jak poprosisz sprzedawcę to ci ją sprowadzi. Ewentualnie popytaj w Tan Malu lub Malawianie, Pawlak z Torunia też ma ją w swojej ofercie..

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

16 minut temu, Bezprym napisał:

Przemku joanjohnsonae to obecnie Labidochromis emoji6.png.
Wolfik to nie jest specjalnie trudnodostępna ryba, jak poprosisz sprzedawcę to ci ją sprowadzi. Ewentualnie popytaj w Tan Malu lub Malawianie, Pawlak z Torunia też ma ją w swojej ofercie..

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Dzięki za uwagę?

Mam prośbę do kolegi @Wolfik. Jeśli uda Ci się dostać te ryby, zapraszam do opisania swoich doświadczeń w dziale "Życie w moim akwarium". Zapewne wielu z nas jest bardzo ciekawa jaki będzie tok wydażeń. 

Ciężko mi znaleźć joanjohnsonae. Jest w hodowli w Tan Malu ale z odłowy za 90zł/szt. Trochę za dużo. Nie chciałbym wydawać na ryby 600 zł. Mam pytanie. Co sądzicie o haremie Iodotropheus sprengerae (2+4)lub (2+5) Przy moim skromnym akwarium. Jest duże ryzyko?  I która z tych opcji byłaby lepsza?. Pozdrawiam serdecznie

4 godziny temu, Wolfik napisał:

Co sądzicie o haremie Iodotropheus sprengerae (2+4)lub (2+5) Przy moim skromnym akwarium. Jest duże ryzyko?  I która z tych opcji byłaby lepsza?. Pozdrawiam serdecznie

Opcja dobra jeśli chodzi o gatunek...

Ale to już pokaże natura czy taki układ ma rację bytu ;) 

Najlepszym rozwiązaniem będzie układ 1+4 lub 1+5 ale to już max co bym polecał do tego litrażu...

@egon44 Zależy mi bardzo na 2 samcach. Wiem, że to dużo ale chciałbym  zaobserwować też zachowania pomiędzy samcami.

Znalazłem również inne propozycje gatunkowe. Mógłbyś się do nich też odnieść? Chodzi o harem  2+ 4/5/6.

1.Iodotropheus sprengerae
2.Iodotropheus sprengerae red
3.Labidochromis sp. 'perlmutt'
4. Labidochromis Chisumulae Mbweca

Edytowane przez Wolfik

@Wolfik z każdym wymienionym powyżej gatunkiem możesz spróbować układ 2+5 ale nikt Tobie nie da 100% gwarancji że się sprawdzi w tym wymiarze zbiornika...

Póki nie spróbujesz to się nie przekonasz... 

Ps.Jeśli już chcesz tak bardzo spróbować tą opcję z układem 2+5 to mała rada z mojej strony jest taka żebyś zrobił dwa gruzowiska w zbiorniku z lewej i prawej strony...Wtedy jest szansa że każdy samiec znajdzie rewir po przeciwległym stronach w zbiorniku...U mnie taki sposób zdał egzamin w 100 cm długości zbiorniku ale tak jak pisałem nie daję 100% gwarancji że tak będzie u ciebie...

Najlepiej zakup 10szt maluchów z jednego wybranego gatunku a potem pozostaje tylko obserwacja czy jakieś samce obiorą rewiry tak jak napisałem...Pozostałe dodatkowe samce(jeśli będą bo z tym też jest loteria tak samo jak z samicami) zredukujesz(oddasz do zoologa lub wystawisz u nas na forum w dziale ''giełda'') a zostawisz sobie proponowany harem...

Jeśli układ z dwoma samcami nie wypali to zostawisz tylko 1 i 5 samic a najlepiej będzie jak pomyślisz o większym zbiorniku wtedy masz więcej możliwości w doborze gatunków;) 

Powodzenia.

@egon44 Dzięki za odpowiedź. Co do pierwszej części twojej wypowiedzi to chciałem właśnie spytać czy nie lepiej czasem w akwarium zrobić te dwa gruzowiska. Więc uprzedziłeś mnie. Dzięki na pewno skorzystam. Co do większego akwarium to tydzień temu nie chciałem. Ale z dnia na dzien coraz bardziej się przekonuje i szukam ofert na olx :lol::lol:. Pozdrawiam serdecznie !