Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów i koleżanki .

Ja z takim pytaniem ,czy pysie demasoni i maingano mogą razem być w akwarium?

Aktualnie mam 10 sztuk demasoni i się zastanawiam nad maingano mam jeszcze kilku sztuk innych pysiow ale to do redukcji....

Opublikowano

Akwarium ma 360 l, oprócz tego pływa jeden samiec protomelas ,aulonocara german Red samczyk mały , aulonocara stuargranti peacoc 2 samice i samiec, jakaś krzyżówka pyszczaka i taki niebieski nie pamietam nazwy gatunku.

Do redukcji idzie protomelas,aulonocara german red,a co do reszty to nie wiem

Opublikowano

To pow mi jakie rybki twoim zdaniem mogą być z demasoni?

Kiedyś jeden mój znajomy miał demasoni i wiele różnych innych pysiow i bardzo dobrze że sobie żyły razem

Opublikowano

Na pewno kilka gatunków ryb da się z nimi trzymać Jest jednak kilka zależności. To gatunek samotniczy więc albo trzyma się je w układzie 1+1, albo w jakimś kontrolowanym przerybieniu. Jeśli ta pierwsza opcja to dałoby radę u Ciebie z gatunkami, które są raczej roślinożerne z małą dozą mięsa (np. jakieś Tropheopsy, Auratusy itp. aczkowliek nie polecam bo byłaby rzeź. Lepiej już Acei, jakiś Labeotropheus...). Jeśli druga to w takim zbiorniku sugerowałbym jednogatunkowość. To, że ryby pływały i "bardzo dobrze sobie żyły razem" zupełnie o niczym nie świadczy. Po pierwsze to, że pływały nie znaczy, że wszystko było super. Ryba głosu nie ma więc nie powie Ci, że jest kicha.

Ty masz ryby niedobrane ani temperamentem, ani żywieniowo i może przez jakiś czas być spoko, ale przyjdzie taki czas, że skończy się sielanka. Przez to, że trzymasz jak trzymasz nigdy nie zobaczysz prawdziwego piękna tych ryb, ani ich prawdziwych zachowań. Twój wybór, tylko ryb szkoda...

Opublikowano

Ty decydujesz, czy się da, czy nie więc możesz zrobić sobie naprawdę fajnie dobraną obsadę, która będzie cieszyć oko, a obędzie się bez plastiku i jakiejkolwiek szkody dla ryb.