Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pewien dylemat i chciałabym się poradzić. Mam akwarium 720l ( 200x 60x60) . Obsada na dzień dzisiejszy to; Labidochromis caeruleus ''Yellow  ,''Maylandia estherae ''Red'',Cynotilapia zebroides, Chindongo demasoni Pseudotropheus acei luwala. Za kilka dni będą jeszcze Metriaclima fainizilberi Maison reef . Red-redy nieładne ,do oddania,więc tak jakby już ich nie było. Wczoraj zalałam kolejne akwarium 180 l ,o wymiarach 90x50x40 i miał to być kotnik. Dzisiaj jednak przyszła mi do głowy taka myśl,żeby zrobić tam......demasonarium. Wiem,że wymiary nie są imponujące,ale tak bardzo zależy mi na tych demonkach ,że nie biorę pod uwagę pozbycia się ich. Co lepsze: zostawić je w głównym zbiorniku,zubożając dietę innym gatunkom,czy przenieść do tego drugiego baniaka? 

InkedDSC_0021_LI.thumb.jpg.3c785238a3a3f251c5c658851a8dbfa4.jpg

Opublikowano

Akwarium 180 litrów będzie za małe dla Demasoni. To mała ryba, ale bardzo charakterna i musiałabyś przerybić ten zbiornik. Ja tego nie widzę, ale poczekajmy na inne zdania...

Opublikowano
1 minutę temu, MatiK napisał:

Akwarium 180 litrów będzie za małe dla Demasoni. To mała ryba, ale bardzo charakterna i musiałabyś przerybić ten zbiornik. Ja tego nie widzę, ale poczekajmy na inne zdania...

Mam w tej chwili 20 maluchów

DSC_0164.JPG

DSC_0097.JPG

Opublikowano

No fajnie, ale jak to się ma do mojej opinii? ;)

Ja bym je zostawił w dużym zbiorniku jeśli tak Ci na nich zależy. 180 litrów biorąc pod uwagę pojemność netto, piach i kamienie to będzie maks. 120 litrów wody. Wyobrażasz sobie 20 ryb w takiej ilości wody?

Opublikowano
7 minut temu, MatiK napisał:

No fajnie, ale jak to się ma do mojej opinii? ;)

Ja bym je zostawił w dużym zbiorniku jeśli tak Ci na nich zależy. 180 litrów biorąc pod uwagę pojemność netto, piach i kamienie to będzie maks. 120 litrów wody. Wyobrażasz sobie 20 ryb w takiej ilości wody?

Wspomniałeś o przerybieniu,stąd  moja wzmianka o 20 szt. Nie ,nie wyobrażam sobie aż 20 sztuk w takim akwarium. W ogólę nie wiem ile mogłoby być -gdyby już. ......stąd mój post....

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Bezprym napisał:

Matik zdajesz sobie sprawę, że to jest liczba początkowa, która z czasem będzie redukowana? 

Widzisz niekoniecznie trzeba redukować, tym bardziej jeśli mówimy o Demasoni gdzie potrzebne jest więcej ryb. W takim akwarium 6-7 ryb to maks. Jest małe więc wzmocni agresję tego gatunku i nie nadaje się na przerybienie w jakiejkolwiek postaci moim zdaniem, a na pewno nie takie, które byłoby wystarczające w przypadku tych ryb.

Edytowane przez MatiK
Opublikowano
1 minutę temu, MatiK napisał:

Widzisz niekoniecznie trzeba redukować, tym bardziej jeśli mówimy o Demasoni gdzie potrzebne jest więcej ryb. W takim akwarium 6-7 ryb to maks. Jest małe więc wzmocni agresję tego gatunku i nie nadaje się na przerybienie w jakiejkolwiek postaci moim zdaniem.

A jako zbiornik przejsciowy? 

Opublikowano (edytowane)

A powiedz mi w takim razie dlaczego do akwarium 200l polecacie demasoni razem z membe deep. Widzisz tutaj różnicę w litrażu bo ja nie. Koleżanka w akwarium niewiele mniejszym chce trzymać tylko 1 gatunek .

Edytowane przez Bezprym