Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Rozmawiałem z Panią Monika z TM, która twierdzi, że nie ma postawy uznawania zlewających się pasów jako wadę- wśród ryb nawet z odłowu zdarza się to bardzo często.

Ktoś gdzieś kiedyś pisał, że krzywe pasy są nawet bardziej powszechne u ryb WF i F1, niż u pokoleń hodowlanych- może dlatego, że te są selekcjonowane? Ja chyba jednak u swoich taką selekcję wprowadzę, bo mimo wszystko wolałbym posiadać osobniki wzorcowe :)

Auratusy u Pawlaka również bardzo mi się podobały-.nie wiem co @Jargos od nich chce. Warunki w porównaniu do innych hodowców doktor ma nie takie złe- zbiorniki nieprzerybione, wręcz przeciwnie. A że akwaria stare i szyby aż kamieniem pokryte, to wręcz dodaje prestiżu :P

Edytowane przez bakus_44
  • Dziękuję 2
Opublikowano
Dnia ‎2017‎-‎05‎-‎15 o 10:49, bakus_44 napisał:

Rozmawiałem z Panią Monika z TM, która twierdzi, że nie ma postawy uznawania zlewających się pasów jako wadę- wśród ryb nawet z odłowu zdarza się to bardzo często.

Ktoś gdzieś kiedyś pisał, że krzywe pasy są nawet bardziej powszechne u ryb WF, niż u pokoleń hodowlanych- może dlatego, że te są selekcjonowane? Ja chyba jednak u swoich taką selekcję wprowadzę, bo mimo wszystko wolałbym posiadać osobniki wzorcowe :)

Auratusy u Pawlaka również bardzo mi się podobały-.nie wiem co @Jargos od nich chce. Warunki w porównaniu do innych hodowców doktor ma nie takie złe- zbiorniki nieprzerybione, wręcz przeciwnie. A że akwaria stare i szyby aż kamieniem pokryte, to wręcz dodaje prestiżu :P

Witaj
Masz rację ryby trzeba selekcjonować, jednak w tym przypadku ja bym sobie odpuścił. Napisz zapytanie na ten temat do Fish Magic ma spore doświadczenie i pewnikiem odpowie. Sam jestem ciekawy co jest powodem takiej deformacji kolorystycznej.

Opublikowano
2 godziny temu, piotriola napisał:

Sam jestem ciekawy co jest powodem takiej deformacji kolorystycznej.

Geny. To my, ludzie, uważamy to za deformację. Tak jak napisał kolega wyżej, to jest w naturze czymś normalnym. Na wielu filmikach z jeziora widziałem takie "deformacje" u Metriaclim, Cynotilapii i Tropheopsów. Nic dziwnego, że są u demasonów. 

Opublikowano
22 godziny temu, pozner napisał:

Geny. To my, ludzie, uważamy to za deformację. Tak jak napisał kolega wyżej, to jest w naturze czymś normalnym. Na wielu filmikach z jeziora widziałem takie "deformacje" u Metriaclim, Cynotilapii i Tropheopsów. Nic dziwnego, że są u demasonów. 

Dla tego napisałem że nie warto powielać tych ryb, gdyż mają słaby genotyp. Dobre ryby przekażą potomstwu te same cechy czyli powtarzalność, coś jak rodowód. Mamy słaby dostęp do ryb z tego jeziora i stąd takie anomalia :)

Opublikowano

Ja właśnie nie nazwałbym tego anomaliami. Moim zdaniem te "anomalie" są czymś normalnym. Dlatego napisałem o filmach z jeziora. Nie trudno jest znaleźć w nim osobniki z takimi "anomaliami". Różna ilość pasów (nawet po obu stronach ryby), krzywe pasy, stykające się pasy, to nie jest nic wyjątkowego. Z jednego miotu mogą być ryby z różną ilością i wyglądem pasów. Przykłady podawali już koledzy na Forum. Czy mamy eliminować ryby, które nie mieszczą się w naszym wzorcu, bo taki wzorzec sobie ustaliliśmy?

Opublikowano
Ja właśnie nie nazwałbym tego anomaliami. Moim zdaniem te "anomalie" są czymś normalnym. Dlatego napisałem o filmach z jeziora. Nie trudno jest znaleźć w nim osobniki z takimi "anomaliami". Różna ilość pasów (nawet po obu stronach ryby), krzywe pasy, stykające się pasy, to nie jest nic wyjątkowego. Z jednego miotu mogą być ryby z różną ilością i wyglądem pasów. Przykłady podawali już koledzy na Forum. Czy mamy eliminować ryby, które nie mieszczą się w naszym wzorcu, bo taki wzorzec sobie ustaliliśmy?

Oto jest pytanie. Jako miłosnicy natury i krytycy ludzkich tworów typu fire Fish, czy nawet selekcjonowanego iceberga, powinniśmy chyba zaakceptować niewzorcowość ryb wf czy f1, ale starać się hodować takie ze względu na naturalne zachowania i możliwość jak najwierniejszego odwzorowania biotopu , mimo, że pokolenia hodowlane są nieraz ładniejsze.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1
Opublikowano
9 godzin temu, pozner napisał:

Z jednego miotu mogą być ryby z różną ilością i wyglądem pasów. Przykłady podawali już koledzy na Forum. Czy mamy eliminować ryby, które nie mieszczą się w naszym wzorcu, bo taki wzorzec sobie ustaliliśmy?

Muszę przyznać że nigdy nie miałem takich przypadków , dla tego zainteresował mnie temat. Już widzę jak kupujesz ryby które maja krzywe paski, wiesz pozner jakoś mnie nie przekonałeś.  :)

Opublikowano

Z tego co pamiętam ilość i wzór łat/ pasków jest determinowana przez kilka genów: jeden np określa , że dany osobnik ma mieć paski a inny ile i w jakim kolorze (upraszczam temat bo kilka czy kilkanaście genów może odpowiadać za daną cechę). http://www.klubcharta.zkwp.pl/o_chartach/92/dziedziczenie_umaszczenia_u_whippetow

Chyba jak do tej pory nikt nie szukał genu odpowiedzialnego za szerokość pasków/ilość , ich zlewanie się itp. Po prostu osobniki które nie odpowiadają człowiekowi eliminuje się z hodowli.

Może Dr. Pawlak ma jakieś opracowania na ten temat?

• Dziękuję 1
Opublikowano
14 godzin temu, piotriola napisał:

Już widzę jak kupujesz ryby które maja krzywe paski, wiesz pozner jakoś mnie nie przekonałeś.  :)

Przekonuję się, żeby nie zwracać na to uwagi. To jest mocno zakorzenione, ale może trzeba zmienić spojrzenie na tą kwestię. Dziś w nocy odwożę Patrica na lotnisko, więc spróbuję podpytać Go o to. Nie jestem mocny w angielskim, ale może uda mi się czegoś dowiedzieć.  Możesz kupić wzorcowego samca, ale jego potomstwo już nie musi być wzorcowe. Pleziorro ma saulosi od Fish Magic i ma takie niewzorcowe potomstwo, chociaż jest z wzorcowego samca. Ważne też są geny samicy, a na niej pasów nie widać.