Skocz do zawartości

Start baniaka po tygodniu czasu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Aktualizacja wyników po podmianie wody:

Data                              NH4                      NO2                   NO3              Ph            
22.05.2017 0.8 0.025 5 7.6
25.05.2017 0.3 > 1.0 5-10 -
27.05.2017 < 0.05 > 1.0 20 -
30.05.2017 - > 1.0 20 -
Podmiana 50% wody + 1 ampułka Prodibio
30.05.2017 - > 1.0 5-10 -

@deccorativo 50% wody out i NO2 dalej powyżej skali. Czy wg Ciebie to normalne?

Edytowane przez gjello
Opublikowano
10 minut temu, gjello napisał:

Aktualizacja wyników po podmianie wody:

Data                              NH4                      NO2                   NO3              Ph            
30.05.2017 - > 1.0 20 -

@deccorativo 50% wody out i NO2 dalej powyżej skali. Czy wg Ciebie to normalne?

normalne jak na prawdę w baniaku przed podmianką było NO2 >2 ppm to teraz jest nadal  >1.

Jak chcesz się pobawić to weż teraz z baniaka 2,5ml wody i z kranu 2,5 ml wody razem 5ml i zrób test NO2 a wynik pomnóz przez 2 to będziesz miał aktualny poziom azotynów w baniaku.

spokojnie czekaj i za 2-3 dni pomiary

Opublikowano

No to jest lipa :( Aktualizacja wyników na dzień dzisiejszy:

30.05.2017 - > 1.0 20 -
01.06.2017 - > 1.0 5-10 -

Nie dzieje się kompletnie nic. @deccorativo i inni koledzy jakieś wskazówki co dalej z tym robić?

Opublikowano (edytowane)

Może inne bakterie? W sumie Prodibio wlałem już od startu 4-5 ampułek. @deccorativo wspominałeś coś ostatnio, że ktoś miał podobną sytuację i ruszyło dopiero po urynie. Może w tym kierunku iść?

Edytowane przez jello
Opublikowano

Oczywiście możesz zmienić bakterie np na Seachem Stability a Sławek @Bezprym startował na BioActiv i szczyptę pokarmu i też mu się tak zahamowało jak tobie na WA - to on napisał  że ruszyło po urynie. Ja jestem przeciwnikiem startu na urynę ale nie mogę tobie zabronić

Opublikowano

@deccorativo celowo odstawiłem Seachem Stability, po Twojej ostatniej informacji na temat sposobu w jaki globalnie one działają w zbiorniku.

Szczerze powiedziawszy wolałbym aby ruszyły bakterie Prodibio, więc zastanawiam się jeszcze bardzo poważnie nad opcją: dać teraz ampułkę Prodibio + naprawdę niewielką ilość uryny. Tylko napisz mi proszę jak to w teorii zadziała.
Wzrośnie na pewno trochę NH4 i teraz czy ten szczep odpowiedzialny za przetwarzanie NH4 na NO2 z racji pojawienia się pożywki wpłynie na pobudzenie drugiego szczepu?

Opublikowano

Nie zmieniłem zdania o stosowaniu Stability i nadal jest jednym z trzech zalecanych do wyboru bakterii startowych na WA.

To że producent Seachem dodał tam do najlepszych bakterii nitryfikacyjnych I oraz II etapu jeszcze bakterie probiotyczne i  fakultatywne, denitryfikacyjne i nie wiem jeszcze jakie by stworzyć taki system razem z Prime  - który  natychmiast usuwa " syndrom nowego zbiornika"  to nie znaczy że nie możemy my wykorzystać tych bakterii do startu baniaka normalnie po Bożemu bez skrótów i wpuszczania ryb gdy jeszcze biologia nie jest dojrzała.

Jak poczytać co zawierają Prodibio Biodigest to tak samo szczepy nitryfikacyjne ale też i probiotyczne i inne - z opisu wynika że te amerykańskie a te francuskie ale skład podobny.

Pytasz co się stanie jak dasz Prodibio + urynę.

A no po kilku dniach bakterie gnilne i fermentacyjne ( jeśłi po Mamucie tam są )  z mocznika z twojego moczu zaczną produkować amoniak NH3 więc znowu ci zacznie rosnąć pomiar NH4  więc zaczniesz wracać do początkowych wartości startowych NH4 co będzie z NO2 i NO3 - nie mam pewności.

Raczej problem leży w tym że jest za dużo pożywki a nie za mało dlatego zalecam następną podmianę a nie dokłądanie pożywki tylko jej zmniejszenie.

To że u Sławka ruszyło po urynie wcale nie znaczy że u ciebie też musi.