Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam , mam dylemat odnośnie oświetlenia i proszę o poradę. Posiadam ryby Mainago, Yellow oraz pyszczak rdzawy. Jaka świetlówkę lub świetlówki powinienem włożyć do akwarium czy też może bardziej polecacie przerobić je na ledy? 

Opublikowano

....połączyłem Ci te dwa tematy bo dotyczą tego samego .

@Slu1906  posiadam podobną obsadę z tą różnicą ,że zamiast Yellow mam "saulosi". Używam tylko jednej świetlówki ( tyko z przodu) Power Glo firmy Hagen. Osobiście twierdzę ,że światło jej  bardzo fajnie podkreśla kolory ryb o które pytasz.

Opublikowano

Jeśli zdecydujesz się na świetlówki to możesz zastosować polecaną tutaj na forum Hagen Power Glo o czym już wspomniałem dość dawno temu w poście nr 2...

Świetlówka bardzo fajnie podkleśla w głównej mierze kolor żółty,niebieski...Nawet popatrz sobie na zdjęcie kolegi powyżej który ją posiada w swoim zbiorniku...

Z kolei jeśli zdecydujesz się na moduły led to jak najbardziej polecam białe zimne+RGB oraz dodatkowo polecany sterownik świtu i zmierzchu LedDimmerPro ...

1 minutę temu, Slu1906 napisał:

ok, tylko 1 z przodu wystarczy do oświetlenia całego akwarium?

Kolega @AndrzejWalb posiada tylko jedną świetlówkę z przodu...

Opublikowano
4 minuty temu, Slu1906 napisał:

ok, tylko 1 z przodu wystarczy do oświetlenia całego akwarium?

....tak. Wystarczy. Ale to zależy jaki chcesz stworzyć klimat. Ja wolę bardziej ciemne klimaty stąd mam tak a nie inaczej. Ale jeżeli decydujesz się na jedną to daj z przodu z tego względu, że wtedy ryby są bardziej oświetlone pływając przy przedniej szybie czy też na środku co po prostu poprawia walory estetyczne akwa i częściej możesz obserwować ich w pełni pokazane kolory. Jeżeli chcesz dwie świetlówki to do tej o której Ci napisałem możesz dodać świetlówkę Aqua Glo do tyłu. Jest to układ sprawdzony przeze mnie i dlatego go polecam. Możesz oczywiście skusić się na oświetlenie ,które proponuje Ci @egon44 . Ale to już kwestia Twoich przemyśleń.