Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie,

Planuję przesiadkę z 112 l na 250 l (120x40x50) Mam do dyspozycji 2 kubły EHEIMA tj. 2075 - 1250 l/h i 2224 700 l/h i 2 głowice aquael turbo 2000 i tu moje pytanie jak rozwiązać filtrację biologiczną i mechaniczną ? Który kubeł jako mechanik a który jako biolog (czy lepiej zostawić jeden kubeł jako biolog a jako mechanik głowica z gąbką) Czym zasypać kubły ? Będę wdzięczny za wszystkie rady i sugestie.

Opublikowano

@Arturos może na początek warto by było żebyś poprosił moderatora o przeniesienie do innego działu twojego tematu bo ten służy tylko do przedstawiania się a jak widać oczekujesz rad z naszej strony ;) 

Ale pozwolę sobie odpowiedzieć na twoje pytania i przepraszam za małe OT :) 

16 godzin temu, Arturos napisał:

Planuję przesiadkę z 112 l na 250 l (120x40x50) Mam do dyspozycji 2 kubły EHEIMA tj. 2075 - 1250 l/h i 2224 700 l/h i 2 głowice aquael turbo 2000 i tu moje pytanie jak rozwiązać filtrację biologiczną i mechaniczną ? Który kubeł jako mechanik a który jako biolog (czy lepiej zostawić jeden kubeł jako biolog a jako mechanik głowica z gąbką) Czym zasypać kubły ? Będę wdzięczny za wszystkie rady i sugestie.

Moim zdaniem najlepszym wyborem z sprzętu który posiadasz będzie wybranie Eheima 2075(1250l/h) jako biologa a głowicę Aquaela 2000+gąbka jak mechanika...Ten układ ogarnie tobie filtrację biologiczną jak i mechaniczną w Twoim zbiorniku...

Mając dwa kubełki(jeden jako biolog(2224) a drugi jako mechanik(2075) zapewne będzie jeszcze potrzebna pomoc falownika który pozmiata zalegający syfek z podłoża pod zasysy filtrów a to znów wpada w zbędne koszta zakupu falownika...

Osobiście mając ten sam sprzęt wybrał bym pierwszą opcję czyli kubeł jak biolog(2075) a wewnętrzny jako mechanik(turbo 2000)...

Co do złoża w kubełku to starczy tobie max 1 litr ceramiki +oczywiście gąbka na zasysie jako prefiltr żeby ograniczyć zbędne otwieranie kubełka w celu czyszczenia...Możesz też zamiast gąbki użyć takiego prefiltra tej samej firmy co kubełek https://www.akwarystyczny24.pl/eheim-prefiltr-4004320-p-3116.html no ale to znów koszta :) 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki za radę, mam taki prefiltr, był w komplecie z kubełkiem.

I tu mam drugie pytanie odnośnie startu nowego baniaka (240l) czy mam startować akwarium od początku (wg. schematu) czy mogę wykorzystać coś z baniaka jaki mam obecnie w użyciu od 1,5 roku (112l w pełni zdrowy i dojrzały z pływającymi pysiami) W użyciu jest tam cały czas EHEIM 2224 jako biolog i głowice aquael turbo 2000 z gąbką jako mechanik, planuję też przenieść piach ze starego do nowego baniaka.

Opublikowano

Wszystko możesz użyć łącznie z piachem z 112l jak i kubełkiem z dojrzałymi biologicznie złożami...

Dla mnie będzie to przesiadka z gotową biologią a nie start ;) 

Jeśli wszystko przygotujesz to w jeden dzień ogarniesz temat z przeszczepem biologi i parę godzin później możesz zarybiać nową 240l...

Ten temat cię zainteresuje