Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

na wstępie chciałem podziękować członkom Klubu z niezywkle merytoryczną zawartość. Pomimo, że sam (na razie) nie mam biotopu Malawi to od kilku lat śledzę Wasze wątki, zwłaszcza te DIY i technikę akwarystyczną bo wiele się tutaj można nauczyć. Patenty takie jak Ustrojstwo czy jonopochłaniacze azotanów działają w niejedny nie-Malawi akwarium w Polsce (u mnie też ;) ). 

Co prawda mój problem dotyczy czegoś stanowiącego zasadnioczo odwrotność Waszego biotopu czyli miękkich kwasnych wód Ameryki ale ponieważ wygląda na to że NPBT macie największe doświadczene w akwarystyce słodkowodnej to postanowiłem zapytać też tutaj.

Pytanie mam następujące:

akwarium około 530 litrów plus sump 130, napełniane woda zmiękczaną żywicą jonowymienną (na całym domu jest złoże sodowe a potem przed akwarium wodorowe). Do tego mała dolewka kranowitu o twardości betonu (woda z jury krakowsko-częstochowskiej = płynny wapień). 

Akwarium działa od 2 lat. Przez cały ten okres parametry były dość stabilne z pH w zakresie pomiędzy 5 i 6, czasem do 6,5 jak się bardziej rozleniwiłem z wymianą złoża. 

Do tego jest hydroponika i azotowe parametry trzymają się nisko (w okolicach 20). Były problemy z akumulacją fosforanów więc dorzuciłem pochłaniach fosforanów i glonowe problemy uległy minimalizacji. 

Jakiś czas temu dołożyłem biopelety (Tropic marine NP bacto tricks) żeby jeszcze poprawić parametry azotowe. 

Po jakimś czasie zacząłem mieć problem z pH. Walczę większą ilością podmian (do podmiany idzie woda mocno kwaśna i bardzo miękka) ale jak mnie nie ma 2 dni to woda ma pH stabilne koło 7,4-7,6 przy GH 0 i Kh 8. (wysokie kH wynika ze sposobu zmiękczania). fosforany na dzisiaj około 1,2 bo złoże się już chyba wyczerpuje. 

Przyznam, ze nie bardzo rozumiem w jakim mechanizmie NPBT miało by alkalizować wodę... 

ktoś ma jakieś wytłumaczenie czy muszę eksperymentować z wywalaniem złoża i patrzyć co się stało. Bo alternatywa jest, że coś innego się dzieje i muszę winnego (znaczy wiem, że ja jestem wienien ;) ) szukać dalej :) 

pozdrawiam i dzięki

Michal 

Opublikowano

Jeśli chcesz pomocy pisz do mnie na pw  albo na maila z mojego profilu .

Jak zaczniemy pomagać na forum innym biotopom to nas zawalą pytaniami, a raczej zgodnie z regulaminem trzymamy się biotopu Malawi a w porywach Tanganiki.:D  kwaśne wody Ameryki to bardzo daleko od nas.