Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, AndrzejWalb napisał:

Krzysztof..z tego wynika ,że nie widziałeś jej w naturze. Ja tylko takiej świetlówki używam. Wojtek chyba też.

I tu pewnie rolę odgrywa moc/siła oświetlenia. Ta jażeniówka daje fioletowe światło, a właściwie wpadające już w purpurę. Gdyby natężenie było mniejsze, to byś miał fioletowo- purpurowe akwarium. Przy diodach jest podobnie. Odpowidnio duża moc światła niweluje ten efekt. Upraszczając, słońce w zenicie i o zachodzie. Nie ma możliwości, żeby 18000K dawało normalne światło.

Edytowane przez pozner
Opublikowano
1 minutę temu, pozner napisał:

Nie ma możliwości, żeby 18000K dawało normalne światło.

...normalne to nie daje. Ale nie można nazwać jego nocnym..bo ja poprzez takie pojęcie rozumiem ,że jest to niebieskie jak u któregoś kolegi.  Gdzieś dziś czytałem ,że Power Glo firmy Hagen( takie  mam ) przy swoich 18000K całkiem inne jak 18000K innej firmy . Krzysztof..w każdym bądź razie nie jest to niebieski czy fioletowe widziane gołym okiem. Innej firmy nie polecam .....ale Hagena tak.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, AndrzejWalb napisał:

normalne to nie daje. Ale nie można nazwać jego nocnym..bo ja poprzez takie pojęcie rozumiem ,że jest to niebieskie jak u któregoś kolegi.  Gdzieś dziś czytałem ,że Power Glo firmy Hagen( takie  mam ) przy swoich 18000K całkiem inne jak 18000K innej firmy . Krzysztof..w każdym bądź razie nie jest to niebieski czy fioletowe widziane gołym okiem. Innej firmy nie polecam .....ale Hagena tak.

Dlatego napisałem o mocy. Wystarczy porównać; moduły led Samsunga mają 1W i 104 lumeny, a Power Glo ma 20W i 750 lumenów. Gdyby ta jażeniówka miała taką moc jak ledy, to miałbyś nocne światło. Dlatego w ledach 8500K to światło zimne białe, a 15000K to już niebieskie.

Edytowane przez pozner