Skocz do zawartości

Filtry unimax 700, jbl e1501, jbl e1901 i prefiltr sunsun 603a

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prosiłbym was o porade który filtr wybrać do akwarium. Na tą chwilę mam akwarium 240l z filtrem tetra ex1200 (co 2-3 czyszczenia wymiana uszczelki bo inaczej cieknie) i do tego filtr wenętrzny aquel unifilter 1000 ale w niedługim czasie planuje przesiadke na jakieś większe alwarium.

Zastanawiałem się nas takimi opcjami:

1) unimax 700 z dołączonymi filtrami 2x hw603a (po jednym na każdy wąż)

2) jbl e1501 z dołączonym filtrem hw603a

3) jbl e1901bez prefiltra 

4) 2x jbl e901 z dołączonymi filtrami 2x hw603a (po jednym na filtr)

Hw603a (model bez pompki i w standardowej wersji na wężach 16/22 tak jak unimax i e1501 ale jest opcja dokupić przejściówki pod e901) ma być na zasadzie częstego czyszczenia żebym nie musiał zbyt często otwierać kubełka dużego.

Moje pytanie który zestaw będzie najmocniej filtrować i jak bardzo może zmniejszyć się przepływ wody przez zamontowanie prefiltra w postaci hw603a.

Opublikowano
15 minut temu, Sajber napisał:

ale w niedługim czasie planuje przesiadke na jakieś większe alwarium.

kolego to nie ma sensu teraz radzić - zastanów się na jakie duże akwarium bo może być  z 240l na 300l albo na 1300l a to różnica.

weż miarkę i pokombinuj jakie ci największe wejdzie tu gdzie jest pod nie miejsce a potem podaj wymiary baniaka. podpowiemy czy w ogóle kubły i prefiltr HW 603A

to filtrację dobieramy do wielkości akwarium a nie odwrotnie

Opublikowano

500-600l ale to dopiero za jakies 1-2 lata narazie mam 240l i chodzi mi który z tych zestawów będzie najbardziej wydajny i jaki wpływ na nie będzie mieć ten prefiltr?

Opublikowano
Godzinę temu, Sajber napisał:

A miałeś w miejscu lampy jakiś dodatkowy wkład?

Nie.W koszach ceramika Aquaela 1600 i 1200 oraz w jednym koszu gąbki.