Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, Stojek napisał:

Moje wapienie zaczynają zielenieć i wiem że to normalne ale chciałem zapytać czy jednak jest jakaś metoda żeby tych glonów na kamieniach jednak nie było i kamienie były zawsze czyste i białe? 

Tak jak piszą koledzy taki mamy urok w tym biotopie że glony są bardzo pożądane a piękne glony zielone właśnie widać na twoich kamieniach ;) 

Druga sprawa to w otworach tych kamieni będzie osadzał się cały syf który spowoduje podwyższenie parametrów wody...Nie wiem jak długo posiadasz akwarium ale podnieś sobie po jakimś czasie ten kamień i sam zobacz ile syfu w nim jest...

No i ostatnia rzecz to taki kamień posiada ostre końce o które mogą pokaleczyć się ryby a w najgorszym przypadku zaklinować i w efekcie czego następuje powolne umieranie w męczarniach(czytałem wpisy kolegów z poza tego forum którzy mieli właśnie takie przypadki które opisuje) :(

• Dziękuję 1
Opublikowano
2 minuty temu, egon44 napisał:

No i ostatnia rzecz to taki kamień posiada ostre końce o które mogą pokaleczyć się ryby

Takie krawędzie ma akurat większość kamieni, poza otoczakami, Twój serpentynit też gładki nie jest, chyba że go spolerowałeś przed włożeniem do baniaka... ;) 

Opublikowano
Teraz, MatiK napisał:

Twój serpentynit też gładki nie jest, chyba że go spolerowałeś przed włożeniem do baniaka... ;) 

Gładki może nie jest ale... na bank nie ma takich ostrych krawędzi jak filipinek :) 

Opublikowano
3 godziny temu, egon44 napisał:

Tak jak piszą koledzy taki mamy urok w tym biotopie że glony są bardzo pożądane a piękne glony zielone właśnie widać na twoich kamieniach ;) 

Druga sprawa to w otworach tych kamieni będzie osadzał się cały syf który spowoduje podwyższenie parametrów wody...Nie wiem jak długo posiadasz akwarium ale podnieś sobie po jakimś czasie ten kamień i sam zobacz ile syfu w nim jest...

No i ostatnia rzecz to taki kamień posiada ostre końce o które mogą pokaleczyć się ryby a w najgorszym przypadku zaklinować i w efekcie czego następuje powolne umieranie w męczarniach(czytałem wpisy kolegów z poza tego forum którzy mieli właśnie takie przypadki które opisuje) :(

No to będę musiał zmienić kamienie :( 

A jakie kamienie polecacie na których glony wyglądają dobrze 

Opublikowano
Teraz, Stojek napisał:

No to będę musiał zmienić kamienie :( 

Oczywiście nie namawiam na zmianę ale napisałem wady tego kamienia...

Możesz zostawić jak masz obecnie ale chyba musisz się przyzwyczaić to widoku glonów na kamieniach...

1 minutę temu, Stojek napisał:

A jakie kamienie polecacie na których glony wyglądają dobrze 

Możesz wybierać praktycznie w każdym kamieniu jak np -otoczaki,serpentynit,granit,szarogłaz itp...