Skocz do zawartości

Start biologii WA Kubeq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W niedziele startowałem ściśle wg szablonu.

Dziś po 3 dniach zrobiłem kontrolne testy i na razie nie zauważyłem żadnych zmian.

NO2, NO3 i NH4 jak w dniu startu.

Mam następujące pytanie do Was doświadczeni koledzy, czy to możliwe że jeszcze nic nie ruszyło ?

Zastanawiam się czy to nie oznaka że coś jednak poszło nie tak, czy po prostu mam dalej cierpliwie czekać na kolejne pomiary ?

Opublikowano

Jak się trzymałeś szablonu to się nie zastanawiaj co żle zrobiłeś.

Zazwyczaj podkreślam słowo pierwsze oznaki że coś się zaczyna dziać występują po 5 -7 dniach więc wychodzi żeś raptus:D i brak ci cierpliwości:D

• Dziękuję 1
Opublikowano
3 minuty temu, deccorativo napisał:

Jak się trzymałeś szablonu to się nie zastanawiaj co żle zrobiłeś.

Zazwyczaj podkreślam słowo pierwsze oznaki że coś się zaczyna dziać występują po 5 -7 dniach więc wychodzi żeś raptus:D i brak ci cierpliwości:D

W takim razie czekam dalej, oj tam od razu raptus:P

Opublikowano (edytowane)

Aktualizacja 18.05.2017

Porobiłem kolejne testy, oto wyniki :

7.05(start)           10.05            12.05           15.05     18.05

NH4                    0,8*                   0,8*               0,8*            0,8*         0,8*

NO2                    0,05                 0,05              0,05            0,1           0,1

NO3                     1,0                   1,0                2,5**           2,5**        2,5**       

PH                        7,6                     x                    x                x             x

KH                         7                       x                    x                x             x

GH                        12                      x                    x                x            x

* barwa pomiędzy 0,6 a 1

** barwa pomiędzy 1 a 5

Coś te moje bakterie leniwe, może problem w tym że wlałem tylko jedna ampułkę ?

Może coś nie tak z wodą amoniakalną ?

Od tygodnia parametry bez zmian :/

Edytowane przez Kubeq
Opublikowano

Wodę nalewałeś przez ustrojstwo czy na rympał wiadrem prosto z bytomskiego kranu?

WA doskonała bo trzyma jak pijaka  cały czas 8 promile a pije cały czas od 10 dni.:D

No stoi ci ta biologia jak nie powiem co po Viagrze. :D

Lej nowe bakterie byle bez pożywki więc Prodibio, Seachem, Bakterya Equo, tego możesz kubeł nalać - może ruszy. Inny wynalazków nie lej.

Opublikowano

To nie było tematu ;) ja na Turbo (bez przegrody z wymuszonym przepływem przez biologię) także miałem późny start.