Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 12.05.2017 o 08:44, mlody.czub napisał:

Kazda pianka poliuretanowa jest rakotworcza - przynajmniej teraz tak twierdza. U nas wprowadzono już zakas stosowania jej w niewentylowanych pomieszczeniach a izolacja podlog pianka poliuretanowa już jest calkowicie zakazana. Obecnie tez mysla nad calkowitym zakazem stosowania pianki w budownictwie. Ogolnie wszystko zaczyna byc po malu szkodliwe, albo ktos ma na tyle w tym interes zeby tak sadzic. Ja stosowalem u siebie materialy ktorych nikt na forum nie stosowal - wlacznie z klejami. Wszystkie pianki, kleje, styropiany i zaprawy dla pewnosci pomalowalem warstwa bezbarwnej zywicy epoxydowej, przez co zoatalo szczelnie zamkniete. Tez nie byle pewien czy to zadziala ale holendrzy robia tak od lat i to dziala, nie uzywaja specjalnych materialow. 

A czy kolega i lobbyści od zakazów moją pojęcie że poliuretany są wszechobecne ?  Pomijając izolacje podłogi i przegród budowlanych wszelkiego rodzaju poliuretan jest wszędzie . Teraz czytając to prawdopodobnie siedzicie na poliuretanie . Piana jest wszędzie :tapicerka w samochodzie , w materacach , w chłodnictwie , płyty warstwowe , podeszwy butów sportowych , i wiele innych . Jak pisał Heniek izocyjany są szkodliwe w postaci półproduktu po reakcji są całkowicie obojętne. Pianki składają się w uproszczeniu z izocyjanów i polioli które reagując tworzą znaną nam piankę pod wieloma postaciami. Gdyby ktoś chciał wycofać poliuretan to musielibyśmy cofnąć się w czasach do średniowiecza i spać na siennikach. Przykre doświadczenia z piankami z puszek i klejami w środowisku wodnym są ściśle powiązane z uszlachetniaczami w postaci przeciwgrzybicznych substancji które w środowisku wodnym są trujące dla organizmów. 

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Damian780425 napisał:

A czy kolega i lobbyści od zakazów moją pojęcie że poliuretany są wszechobecne ?  Pomijając izolacje podłogi i przegród budowlanych wszelkiego rodzaju poliuretan jest wszędzie . Teraz czytając to prawdopodobnie siedzicie na poliuretanie . Piana jest wszędzie :tapicerka w samochodzie , w materacach , w chłodnictwie , płyty warstwowe , podeszwy butów sportowych , i wiele innych . Jak pisał Heniek izocyjany są szkodliwe w postaci półproduktu po reakcji są całkowicie obojętne. Pianki składają się w uproszczeniu z izocyjanów i polioli które reagując tworzą znaną nam piankę pod wieloma postaciami. Gdyby ktoś chciał wycofać poliuretan to musielibyśmy cofnąć się w czasach do średniowiecza i spać na siennikach. Przykre doświadczenia z piankami z puszek i klejami w środowisku wodnym są ściśle powiązane z uszlachetniaczami w postaci przeciwgrzybicznych substancji które w środowisku wodnym są trujące dla organizmów. 

Nie chodzi o poliuretan sam w sobie ale o moment pracy ta pianka. Wymagana jest podczas uzywania pianki silna wentylacja ale nie zawsze się tak dzieje a gazy ktore wydobywaja się podczas psikania pianki sa szkodliwe. Ktos tam wpadl na pomysl ze jest to rakotworcze i coraz bardziej zaczynaja z tym walczyc. Sa pianki grzybobojcze - tak jak i siikony ktore caly czas sa "toksyczne" a sa tez takie ktore po pelnym czasie utwardzenia staja się neutralne dla srodowiska - nie mowie tu o rozkladzie bo to inna para kaloszy. Generalnie ludzie zaczynaja miec  teraz jobla na punkcie wszystkiego i jeden taki determinant zaczyna walczyc z zastosowaniem pianki poliuretanowej - nie pisalem nigdzie ze o poliuretany mi chodzi tylko o pianki dokladnie. Nie jestem fachowcem w tym temacie, nie robilem badan a jedyne co robie to bardzo czesto stosuje roznego rodzaju klasy pianki popiuretanowe. Ot cala historyja - ja sobie tych zakazow nie wymyslam ?

Edytowane przez mlody.czub
Opublikowano (edytowane)

Cała granda jest o czynnik spieniający HFC - Hydrofluorocarbon  potocznie zwany "freonem" który to wpływa  na tak zwaną dziurę ozonową .  Czynnik który mamy w lodówkach i klimatyzacjach samochodowych R134a  ma zostać zastąpiony innym wiele razy droższym . I to cała akcja z zakazami Unii . Jeśli chodzi o szkodliwość poliuretanów w środowisku wodnym  to wyłącznie środki grzybobójcze . Trochę wiem bo poniekąd to mój obecny zawód. 

Edytowane przez Damian780425
edycja ;-)
Opublikowano
19 godzin temu, mlody.czub napisał:

Ktos tam wpadl na pomysl ze jest to rakotworcze i coraz bardziej zaczynaja z tym walczyc. Sa pianki grzybobojcze - tak jak i siikony ktore caly czas sa "toksyczne" a sa tez takie ktore po pelnym czasie utwardzenia staja się neutralne dla srodowiska - nie mowie tu o rozkladzie bo to inna para kaloszy. Generalnie ludzie zaczynaja miec  teraz jobla na punkcie wszystkiego i jeden taki determinant zaczyna walczyc z zastosowaniem pianki poliuretanowej - nie pisalem nigdzie ze o poliuretany mi chodzi tylko o pianki dokladnie. Nie jestem fachowcem w tym temacie, nie robilem badan a jedyne co robie to bardzo czesto stosuje roznego rodzaju klasy pianki popiuretanowe. Ot cala historyja - ja sobie tych zakazow nie wymyslam ?

Z jednej strony masz rację, ale z drugiej..... jak uświadomisz sobie ile ludzi umiera na nowotwór i jak trudno to leczyć (nie zależnie od stanu portfela), to nie dziwi, że chciałoby się wykluczyć mozliwe przyczyny.