Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam forumowiczów chciałbym się was poradzić jaki filtr lepiej kupić do 112l 

ten:

http://allegro.pl/aquael-filtr-kaskadowy-80-300l-versamax-fzn-3-i6052419963.html

czy ten:

http://allegro.pl/aquael-turbo-1000-filtr-wewnetrzny-150-200-gratis-i6052406889.html

dodam iż chodzi kubełek uni max 150 jako biolog oraz aquael turbo 500 i tego wlaśnie chce zamienić.

Edytowane przez m@rio
Opublikowano

Witaj!

Filtr kaskadowy jako mechanik odpada bo nie zmiecie tobie zanieczyszczeń z dna zbiornika...

Jeśli już to prędzej sprawdzi się ten turbo 1000 lub możesz zakupić np ten filtr który używam u siebie w jednym z zbiorników http://allegro.pl/filtr-wewnetrzny-unifilter-1000-aquael-250-350-l-i6047601136.html

Unifilter 1000 moim zdaniem bardzo dobrze zasysa wszelakie zanieczyszczenia itp dodatkowo ma też regulację przepływu więc do twojego zbiornika będzie akurat moim zdaniem...

Ja osobiście jestem z niego bardzo zadowolony...

Opublikowano

A ja jestem zadowolony z Turbo 500 takiego, którego chcesz wymienić więc jeśli miałbym wymieniać to właśnie na 1000, nad którym się zastanawiasz.
Mam pytanie dlaczego chcesz zmienić Turbo 500? W tak małym litrażu jak Twój spokojnie zamiata jako mechanik. Masz z nim jakieś problemy?

Opublikowano

Powstaje mi film bakteryjny i denerwuje mnie to,także wszystkie nieczystości nie trafiają tam gdzie mają trafiać więc muszę go zmienić.

11 godzin temu, egon44 napisał:

Witaj!

Filtr kaskadowy jako mechanik odpada bo nie zmiecie tobie zanieczyszczeń z dna zbiornika...

Jeśli już to prędzej sprawdzi się ten turbo 1000 lub możesz zakupić np ten filtr który używam u siebie w jednym z zbiorników http://allegro.pl/filtr-wewnetrzny-unifilter-1000-aquael-250-350-l-i6047601136.html

Unifilter 1000 moim zdaniem bardzo dobrze zasysa wszelakie zanieczyszczenia itp dodatkowo ma też regulację przepływu więc do twojego zbiornika będzie akurat moim zdaniem...

Ja osobiście jestem z niego bardzo zadowolony...

A powiedz mi proszę jak z kulturą pracy z glośnością itd w tym filterku co wpomnialeś? 

Opublikowano
1 godzinę temu, m@rio napisał:

A powiedz mi proszę jak z kulturą pracy z glośnością itd w tym filterku co wpomnialeś? 

Wiesz według mnie filtr pracuje cicho a drugiej osobie może pracować głośno :) Zależy też jak jesteś uczulony na hałas ;) 

Ogólnie mam dużo sprzętu z tej firmy i jestem zadowolony...

1 godzinę temu, m@rio napisał:

Powstaje mi film bakteryjny i denerwuje mnie to,także wszystkie nieczystości nie trafiają tam gdzie mają trafiać więc muszę go zmienić.

Może też po prostu masz złe ustawienie wlotów/wylotów i stąd problemy z filmem bakteryjnym i zalegającym syfkiem...

Spróbuj się powstrzymać z zakupem nowego mechanika i popracuj nad ustawieniem wlotów i wylotów z filtracji...

Opublikowano
38 minut temu, egon44 napisał:

Wiesz według mnie filtr pracuje cicho a drugiej osobie może pracować głośno :) Zależy też jak jesteś uczulony na hałas ;) 

Ogólnie mam dużo sprzętu z tej firmy i jestem zadowolony...

Może też po prostu masz złe ustawienie wlotów/wylotów i stąd problemy z filmem bakteryjnym i zalegającym syfkiem...

Spróbuj się powstrzymać z zakupem nowego mechanika i popracuj nad ustawieniem wlotów i wylotów z filtracji...

Wyloty obydwu  filtrów mam skierowany ku górze więc już inaczej się raczej nie da pokonbinować :/ wydaję mi się że po prostu wewnętrzny jest deczko za slaby a zależy mi też by wlożyć  do filtra wewnętrznego purigen.

Opublikowano (edytowane)

U mnie było tak samo, na powierzchni wody było sporo syfku. Oba wyloty miałem skierowane na tafle wody jakiej pralki bym nie ustawił to nic nie pomagało prócz podmiany i jak to mówisz góra 2 dni i zabawa od nowa. Odkryty zbiornik bez pokrywy plus to, że jest u mnie w sypialni w której każda poprawa pościeli, firanek, poduszek generuje sporo kurzu, który leciał sobie pewnie, aż na tafle wody. Pomógł mi dopiero zakup skimmera. Ja zainwestowałem w Eheima 350, ale jakbyś chciał coś tańszego to widziałem tutaj na forum sporo postów, gdzie koledzy gorąco polecają tańsze sprzęty. Tylko szkoda ładować kolejny "plastik" do dość małego 112l, więc to tak mówię na "zapas". Mi się niestety nie udało pozbyć tego bez skimmera.

Edytowane przez tottinho10
Opublikowano
Godzinę temu, tottinho10 napisał:

U mnie było tak samo, na powierzchni wody było sporo syfku. Oba wyloty miałem skierowane na tafle wody jakiej pralki bym nie ustawił to nic nie pomagało prócz podmiany i jak to mówisz góra 2 dni i zabawa od nowa. Odkryty zbiornik bez pokrywy plus to, że jest u mnie w sypialni w której każda poprawa pościeli, firanek, poduszek generuje sporo kurzu, który leciał sobie pewnie, aż na tafle wody. Pomógł mi dopiero zakup skimmera. Ja zainwestowałem w Eheima 350, ale jakbyś chciał coś tańszego to widziałem tutaj na forum sporo postów, gdzie koledzy gorąco polecają tańsze sprzęty. Tylko szkoda ładować kolejny "plastik" do dość małego 112l, więc to tak mówię na "zapas". Mi się niestety nie udało pozbyć tego bez skimmera.

Dzięki za radę ale mam już eheima 350 tylko że nie chce by chodził cały czas,jest włączany co jakiś czas ale powiem szczerze ze jest to uciążliwe i dlatego szukam innego rozwiązania i jak już wspomniałem wcześniej chciałbym włożyć do wewnętrznego purigen tak dla ścisłości akwarium ma pokrywę :)

Opublikowano
12 minut temu, m@rio napisał:

Dzięki za radę ale mam już eheima 350 tylko że nie chce by chodził cały czas,jest włączany co jakiś czas ale powiem szczerze ze jest to uciążliwe i dlatego szukam innego rozwiązania

Na czym polega ta uciążliwość? On powinien chodzić cały cas... Małe OT :pod zdjęciem masz podpis Pseudotropheus saulosi a powinno być Chindongo saulosi.