Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba jakoś tak jest że samce nie chcą się "plamkować".

Ciekawe jest to co piszesz o kulfonach Katale OB.

Z tego co wiem to dzikich samców Katale OB w ciągu roku odławiają 2-3 sztuki i osiągają zawrotne ceny więc szacun za samo "uzyskanie" samców katale OB :-O

Opublikowano

Mam już od kilku lat Metriaclime estherae tzw OB morph czyli z dużą ilością plam. Prawidłowa nazwa to estherae mc/ob Minos reef. 

Ryby dostałem od kolegi @Przezda.  Nigdy nie zauważyłem, żeby zmieniała się diametralnie ilość plam u młodych, ale zmienia się ich patern, co dodaje im indywidualności. Gdy są podniecone, z plam układają się pręgi. Samiec oprócz tego w tym momencie zmienia jeszcze umaszczenie podstawowe z cielisto-żółtego do kompletnie białego. Plamy zmieniają też odcień z granatowego po lodowo-niebieski. Samice zmieniają kolor podstawowy bardzo nieznacznie. Są zazwyczaj żółto-pomarańczowe, a plamy brązowe. 

Co ciekawe z rodziców mc/ob uzyskuje się takie same potomstwo jak rodzice (jest to większość zazwyczaj). Drugim wariantem jest  O morph (samce i samice pomarańczowe) i wreszcie BB (samiec niebieski w czarne pręgi, a samice szaro-brązowe). Kolega @Przezda. ostatnio odłowił potomstwo samca MC z samicą BB. Z tego tarła uzyskał nawet więcej niż zwykle potomstwa OB. Dalej żaden z nas nie zabrnoł. Ciekawe jakie by było potomstwo po tarle np. O morph z BB lub MC z O morph itd. 

Zauważyłem równierz, że niekóre samce MC mają bardziej widoczne pręgi niż ich ojciec. Wyglądają tak samo jak ojciec, a pręgi mają jak samce BB. 

Ja w moim akwarium starałem się unikać potomstwa BB ze względu na obecność Kawangi w przeszłości. Chodzi mi tu o podobieństwo samic. Teraz mam Maisony, więc tym bardziej będę ich unikał. Dobrze by było odpalić dla nich osobny zbiornik i sprawdzić wszystkie możliwości, ale ja nie mogę sobie na to pozwolić. 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Zobaczcie jak wygląda samica trewka na skalnym podłożu. OB powstaje poprzez mutację pignentu jak twierdzi Konings, ale jest to też świetny kamuflaż. I bądź tu mądry człowieku. Nie wiem czy ktokolwiek zajmował się badaniami na ten temat, a może matka natura celowo to zmaistrowała. 

1494185525265382765868.jpg

Opublikowano

OB, BB, MC i O morph... Ma ktoś jakieś linki do stron z opisami tych odmian...? Dla mnie wszystkie łaciate to OB i tak je nazywał dr. Pawlak ale było to jednak kilkanaście lat temu i zapewne coś się zmieniło od tamtego czasu... ?

Opublikowano

Jeśli chodzi o moje ryby to na tej stronce jest to opisane chyba najkonkretniej. Nie jest tylko wspomniane o odmianie BB. 

http://www.onzemalawicichliden.eu/Bestanden vissendatabase eng/Metriaclima estherae Minos Reef OB eng.html

Odmiany O morph są bardzo często spotykane wśród samic Labeotropheus trewavasae oraz Metriaclimy. 

Znanych jest już 20 gatunków wśród których występują samice O lub OB i nie wygląda to na wybryk natury lecz na ewolucje. Jak wspomniałem w poprzednim poście jest to doskonały kamuflaż oraz atrakcyjność. Przypuszcza się, że samice ewoluowały przybierając ten patern by były bardziej atrakcyjne dla samców. 

Opublikowano

Stronka którą podałeś opisuje Metriaclime estherae. Pamiętam że była kiedyś stronka która rozpisywała się na temat L fullerborni choć trzeba przyznać że Metriaclima estherae to najlepszy przykład wszystkich wariacji OB, OB morph, BB itd

Z tego co pamiętam to danielj był ekspertem w tej dziedzinie ;-)