Skocz do zawartości

Kilka pytań na temat obsady

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie moje akwarium ma wymiary 100/60/60 z tego co czytam nie bardzo się nadaje na taki biotop ale chciałem się upewnić czy aby napewno nic się nie nadaje z tego biotopu do mojego baniaka.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Mogę wiedzieć dlaczego akurat w ten sposób ?? podkreślam te 60cm wysokości to dość dużo boję się o to że przestrzeń od 40cm do 60cm pusta macie jakieś pomysły jak to uzupełnić z tego co wiem nie bardzo jakiekolwiek rośliny do tego biotopu się nadają.

Drugie pytanie od razu o sprzęt nie chcę zakładać nowego tematu dlatego zapytam tutaj ;)

oświetlenie 30W 3x wystarczy ??

eheim professional II jako filtr da rade ??

cyrkulacja dla falowniki 8000l/h dadzą radę ?

coś jeszcze potrzebuję ?

Edytowane przez Basiaag

Dlatego, że dla pyszczaków bardzo istotna jest powierzchnia dna, a nie wysokość. Jak chcesz mieć ryby pływające wysoko to zrób wysoką aranżację z kamieni. Zresztą nawet i to nie jest wg mnie potrzebne, ryby pływają w całej przestrzeni wody.

Jesli chodzi o wyposażenie to odpowiem Ci na pw, po to są różne wątki w odpowiednich działach, żeby tam konkretnie zadawać pytania na dany temat, takie są zasady forum.

Edytowane przez MatiK

2 godziny temu, kamilgalas0 napisał:

Witam, mam pytanie moje akwarium ma wymiary 100/60/60 z tego co czytam nie bardzo się nadaje na taki biotop ale chciałem się upewnić czy aby napewno nic się nie nadaje z tego biotopu do mojego baniaka.

Osobiście by wykorzystać zalety  zbiornika, zrobiłbym tak: 

1/ bardzo głęboko wyrzeźbione tło (nie szkoda głębi bo masz 60cm);

2/ wysokie kamienie;

3/ powyższa aranżacja jest idealna dla maingano, które najlepiej wykorzystają półki skalne i wysoką dekorację;

4/ jako uzupełnienie obsady wybrałbym yellow lub saulosi;

5/ reasumując - dwa haremy z życiem podciągniętym do góry (wykorzystanie 60cm wysokości);

6/ bym zapomniał.......wszystko powyżej to tylko moje zdanie.

7/ Życzę akwarystycznego nosa:icon_smile:

Tomku Yellow albo Maingano do 100 cm?

Te pierwsze rosną za duże jak na taki baniaczek, Maingano są niby trochę mniejsze, ale ze swoją żywiołowością trochę miałyby tam ciasno, tym bardziej z jeszcze jednym gatunkiem obok...

To oczywiście tylko moje zdanie z kolei ;)