Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Na załączonym schemacie przedstawiam schemat mojej filtracji w akwarium 200L. Na środku jeszcze są kamienie i ryby, ale aż takim mistrzem Painta nie jestem. Tetra ex800 plus robi jako biolog, wszystkie kosze zapełnione ceramiką, na wlocie filtra znajdującego się po lewej stronie grafiki nałożona jest gąbka, która służy jako prefiltr. Po prawej stronie u góry wylot filtra, który został przeze mnie troszkę zwężony by z większą siłą poruszał taflę wody. Na dole po prawej Aquael 500 Turbo sam wirnik+gąbka, bez pojemnika na złoża, który służy jako mechanik. Mam jeszcze Skimmer Eheim 350, który jest umieszczony bezpośrednio nad Aquaelem i jego wylot jest również skierowany, że tak się wyrażę w lewą stronę. Taki porządek jest u mnie w baniaku dopiero od dziś bo Aquael był zawsze umieszczony troszkę wyżej, ale czasami zalegało troszeczkę odchodów na dnie więc go obniżyłem. Mianowicie do sedna, a więc moje pytania:

1) Czy wlot Tetry, który mam teraz prawie przy samym piasku jest dobrze umieszczony, czy skoro to tylko biolog to mogę spokojnie dać go wyżej do 1/3 górnej części zbiornika bez przedłużek czy może lepiej niech zostanie na dole?
2) Czy Aquael, który jest mechanikiem może być tak jak go ustawiłem dzisiaj czyli blisko dna zbiornika czy jednak lepiej wyżej?

Picasso.jpg

Edytowane przez tottinho10
Opublikowano

Witaj!

1.Ja bym wlot zostawił jak jest teraz jeśli już to dałbym go 5 cm nad piaskiem...

W pewnym stopniu też on sprawuje funkcję mechanicznego oczyszczania wody...

2.Tutaj tak jak powyżej czyli 5 cm nad piaskiem...

Teraz sorki za małe OT...

Po co Tobie tyle złoża w kubełku?

Spokojnie 1 kosz ceramiki obsłuży biologię w tym litrażu...

• Dziękuję 1
Opublikowano
13 minut temu, egon44 napisał:

Po co Tobie tyle złoża w kubełku?

No właśnie i tu jest pies pogrzebany bo bałem się poruszyć ten temat na forum, żeby nie zostać zlinczowanym, że takich tematów już jest czterysta... Kilkanaście z nich pewnie już przeczytałem i w niektórych właśnie tak jest ogólnikowo, że w biologu to ceramika, matrix i tyle. No więc dowaliłem tej ceramiki do oporu bo w zestawie były biobale, węgiel i ceramika. To w takim razie co będzie najlepszym rozwiązaniem do koszyka drugiego i trzeciego?

Opublikowano

Tak na szybko odpiszę bo zaraz nas pogoni moderator że idziemy w OT za co z swojej strony przepraszam ;) 

Masz jakieś pytanko to zapraszam na priv...

42 minuty temu, tottinho10 napisał:

No właśnie i tu jest pies pogrzebany bo bałem się poruszyć ten temat na forum, żeby nie zostać zlinczowanym, że takich tematów już jest czterysta... Kilkanaście z nich pewnie już przeczytałem i w niektórych właśnie tak jest ogólnikowo, że w biologu to ceramika, matrix i tyle. No więc dowaliłem tej ceramiki do oporu bo w zestawie były biobale, węgiel i ceramika. To w takim razie co będzie najlepszym rozwiązaniem do koszyka drugiego i trzeciego?

Ja bym zostawił te dwa kosze puste gdzie w przyszłości jak byś miał problemy z wysokim poziomem NO3 mógłbyś wsadzić do nich np Purolite A520E...

Możesz też podzielić z jednego zostawionego kosza ceramikę po równo do tych pustych...

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, tottinho10 napisał:

więc dowaliłem tej ceramiki do oporu bo w zestawie były biobale, węgiel i ceramika.

Filtracja nowoczesna nie polega tylko na włożeniu tego co dali w gratisie do kubła i ustawieniu mechanika by oba filtry sikały w jedną stronę, jeden górą a drugi dołem.

Nowoczesna filtracja potrafi również zwalić NO3 i PO4 oraz wyklarować wodę by nie kubłować wody co tydzień po 30% - chyba że taka twoja wola.

Podkarpacie to Piwo Leżajsk a Roztocze to nie miejscowość i tam woda bywa doskonała do warzenia piwa ale często ma pH 6,7 a to za mało. dla pyszczaków.

Zrób jak napisał Andrzej tylko wywal zupełnie biobale  a pozostaw ceramikę w ilości 0,5l :D no w porywach 1litr jak masz zamiar zaraz  zakładać nowy baniak  400l :D

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano (edytowane)

Ja napisałem w pierwszym poście, że w biologu mam samą ceramikę, biobale i węgiel od razu wywaliłem. Pozostaje tylko usunąć mi jej nadmiar. Woda jest krystalicznie czysta.

Edytowane przez tottinho10