Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę praca mnie zatrzymała z projektem ale jest jakiś postęp; stolarz zrobił wycenę samych desek i bez blatu wychodzi to lekko ponad 100 zł, więc nie ma tragedii :).

Wycenę blatu z drewna będę znał pewnie jutro poprosiłem o wycenę dwóch różnych wariantów a mianowicie: 1550x550x28mm a drugi na 18mm. W piątek jadę po odbiór desek blat pewnie w następnym tygodniu odbiorę. Za składanie stelaża pewnie wezmę się od razu w piątek, jak będzie się coś działo wrzucę zdjęcia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 10.05.2017 o 15:39, MartBart napisał:

jak wypoziomować taką konstrukcję?

Hej, masz do dyspozycji nóżki i kliny  ale jak dobrze wszystko ze sobą połączysz to przy równej podłodze nie będzie trzeba nic poziomować.

Opublikowano

Witam, czekałem, pisałem, czekałem, dzwoniłem, czekałem, ponaglalem ale facet zawsze ma coś innego do roboty(stolarz) więc zakończyliśmy współpracę i muszę skontaktować się z inną firmą po deski do stelaza:/ bywa.

Wiedząc, że desek nie będzie postanowiłem popracować na testowym modelu i powiem szczerze, że jestem zadowolony z efektu. Podzielę się zdjęciami obecnej konstrukcji:

Dodać coś do niego?

Mógłbym postawić na nim trochę krótsze akwarium niż chciałem bo 140cm ale za to szersze bo 55cm, wysokość myślę, że maksymalnie 45cm.

IMAG0611.jpg

IMAG0609.jpg

IMAG0608.jpg

IMAG0605.jpg

IMAG0604.jpg

IMAG0600.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, Turin napisał:

Dodać coś do niego?

Mógłbym postawić na nim trochę krótsze akwarium niż chciałem bo 140cm ale za to szersze bo 55cm, wysokość myślę, że maksymalnie 45cm.

Jak najbardziej dodać a najpierw ująć.:D

Najpierw odkręć te listewki po bokach blatu i daj długość akwarium  na maxa czyli na wymiar  blatu.

Szerokość akwarium   nie żadne 55cm tylko  tyle ile ma blat a i tak go żle zrobiłeś bo z prawej widać że mógłby być jeszcze szerszy o 5- 10cm.

A wysokość akwarium to robi się tak.

Stajesz przy tym stelażu i mierzysz wysokość od blatu do twojej pachy i to jest wysokość akwarium Malawi dla ciebie.:D

Jak już wszystko skończysz to po miesiącu pływania ryb stwierdzisz że akwarium tak wymierzone jest zdecydowanie za małe.

Opublikowano (edytowane)

@deccorativo o te listwy ci chodzi?

IMAG0614.jpg

Jeżeli użył bym akwarium o wymiarach blatu to wyszedł by kolos 147x65x80h, a wysokość właśnie mi odpowiada, jak będzie mniej. Na pewno nie chce wysokiego akwarium bo mam niską sofę w salonie i 50 to już i tak było by wystarczająco. Dodatkowo mieszkam w bloku więc nie chcę przesadzać z masą całości. Listwy boczne zamontowałem bo musiałem wyrównać dwie części blatu ze sobą.

Edytowane przez Turin
Opublikowano
14 minut temu, Turin napisał:

Dodatkowo mieszkam w bloku więc nie chcę przesadzać z masą całości.

...dla uspokojenia: Perez666  ma w bloku chyba na 4 piętrze zbiornik o pojemności 1536 litrów.

16 minut temu, Turin napisał:

Na pewno nie chce wysokiego akwarium bo mam niską sofę w salonie i 50 to już i tak było by wystarczająco

.....tu masz rację. Dobierz tak abyś miał wygodny dostęp i żeby Ci wygodnie się patrzyło z sofy jak i rodzinie.

Opublikowano

Uuu to plus za odwagę dla @Perez666:)

Obecnie mam 120x40x50h na 67cm stelażu i wyżej nie chcę mieć, więc po szybkiej kalkulacji obecnie szczyt akwarium jest na 117cm. Wiadomo wody nie zawsze jest do pełna więc realny szczyt wody to około 112cm. Stelaż obecnie robiony ma 53,5cm bez nóżek. Więc zamiast dawać ponad 65cm wysokości nowego akwarium to wolę zastanowić się jak podwyższyć stelaż, jakieś pomysły forumowicze?

Opublikowano

Sorry za szczerość, ale zupełnie bez sensu. Lepiej iść w wysokość akwarium niż wysokość stelaża... Ja mam szafkę 50cm wysoką i akwarium 55cm i żałuję, że nie mogło być wyższe.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Hmm @spiochu czytałem wiele razy, że w Malawi wysokość jest mniej ważna niż powierzchnia dna, więc wysokość zwiększa koszt akwarium + zwiększa ogólny litraż co może doprowadzić do konieczności używania droższego filtra z większą cyrkulacją. Przypomnę, że to stelaż z drewna, dodatkowo robiony przez amatora:) 

Może kiedyś będę chciał jeszcze większe akwarium, ale chce się uczyć powoli. Przy obecnych wymiarach i tak było by ponad 400 litrów co bardzo mnie satysfakcjonuje :)

Pomyślmy bad dopracowaniem obecnego stelaża. 

Wymiary akwarium które można użyć to 147x65x50h i to netto wychodzi 453 litry w zupełności mi wystarczy.

Pytanie co do grubości szkła, jakie powinno być 8mm czy więcej?