Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie ,całą rzeszę akwarystów. Zaczynam dość nietypowo ,gdyż mam wewnętrzną potrzebę podzielenia się swoim celem i paroma innymi rzeczami. Nie trafiłbym tutaj gdyby nie pojawiła się ww moim życiu przygoda z RAKIEM (proszę nie miejcie mi za złe że wypisałem to dużymi literami , powoli wyjaśnię) .Trafiłem tu bo przeszukiwałem różne informacje o akwariach ich budowie życiu podopiecznych, technice i wielu innych istotnych i mniej istotnych rzeczach. W związku z tym że tutaj znalazłem najbardziej wartościowe informacje i wiedzę dlatego pozwoliłem sobie zapuścić korzenie. Przedstawię się : mam na imię Piotrek imam 43 lata jak zaznaczyłem mieszkam na Dolnym Śląsku 40 km na pd od Wrocławia. Moje zainteresowanie akwarystyką sięga bardzo starych czasów lat ok1988-1991 to przez ten krótki okres czasu miałem akwarium i rybki i walczyłem z różnymi bolączkami tergo okresu gdzie niestety nie przetrwało to bo raz że było za małe a dwa popełniłem wiele błędów młodości tworząc wówczas akwarium . Temat pozostał w mojej głowie przez cały czas zawsze powtarzałem sobie że następne jak zbuduję to będzie takie większe by sprawiało więcej przyjemności. I gdyby nie ten rak który wykreśliłem dużymi literami to zapewne nie podjąłbym tematu i dalej odkładał go w czeluściach swoich marzeń. Do realizacji tego pomysłu z akwarium faktycznie przyczyniła się moja choroba otóż zdiagnozowano u mnie rak złośliwca ,i nagle całe życie się posypało marzenia , praca , wiele innych istotnych spraw trzeba było wyselekcjonować istotne sprawy ,ale też uznałem że trzeba nie dać się zwariować więc podjąłem twardą decyzję buduję to z czym się borykałem przez wiele lat i zawsze była inna wymówka . Teraz robię to dla siebie, żony i dzieci bo obiecałem już dawno. Założenie jest takie że będzie to akwa 240-300l zobaczymy co z tego wyjdzie. Z racji wiedzy którą nabyłem czytając dość dokładnie całe forum od 1,5m-ca uznałem że będę się dzielił z wami swoimi spostrzeżeniami i pomysłami. Pozdrawiam serdecznie i w najbliższych dniach wrzucę fotki z przygotowania stelaża pod szafkę.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witaj na forum. Już przy tych zbiornikach, które wymieniłeś możesz  już coś fajnego z obsady wybrać. Powodzenia w dążeniu do celu. 

Opublikowano

Witaj na naszym forum!

Super że wytyczyłeś sobie cel jakim jest postawienie akwarium z rybkami naszego biotopu i tak jak piszą koledzy pomoc na pewno otrzymasz jak to zresztą zawsze bywa u nas :) 

Życzę powodzenia i czekam na fotorelację z przeprowadzanych prac przy stawianiu wymarzonego zbiornika ;) 

Opublikowano

Piotrek jestem z tobą i życzę wygranej ze śmiecuchem bo masz cel w życiu.

Bez względu jak się sprawy potoczą masz już od nas stelaż do akwarium 150x50cm x 70h  ten który będzie po WDA - musisz tylko przyjechać do Warszawy na WDA by go sobie odebrać, bo wysyłka kurierem to poobijają.

szukaj już tylko takiego akwarium 150cm x 50 x 50 .:D

pozdrawiam

Henryk

.

Opublikowano

Witaj na forum, mam nadzieję, że Twój zapał i zgromadzone tu informacje pomogą Ci w zbudowaniu wspaniałego baniaka.

Widzę także, że będzie konkurencja w fotkach podczas konkursów, kolega ornitolog-fotgraf chyba ? ;).

Dobrze, ze pyski są szybsze od ptaków i nigdy nie przysiadają na gałęzi, do tego w baniaku jest w sumie dość ciemno... to nam starym fotoamatorom da niewielkie szanse :) przynajmniej na razie hahahhaa.

Pozdrawiam

Opublikowano
2 godziny temu, deccorativo napisał:

szukaj już tylko takiego akwarium 150cm x 50 x 50 .:D

Witaj kolego.

Ja tylko sprostuję naszego kolegę. Szukaj akwarium 150×50×60h, a nawet 70h. Ten stelaż spokojnie to wytrzyma, a znacznie wzrosną Ci możliwości w wyborze obsady. Gdy bardziej zagłębisz się w temacie Malawi, to dostrzeżesz znaczenie tej różnicy. Szacun dla deccorativo za prezent. Zapraszamy na WDA, zaszczepimy bakcyla Malawi, poznasz fajnych ludzi (a szykuje się na prawdę szacowna ekipa) i przy okazji zdobędziesz wiele użytecznych informacji. Jeśli tylko są możliwości i chęci, to przyjeżdżaj. Pozostanie transport stelaża, ale tu można zrobić jednak tą wysyłkę (to nie szkło, więc nie powinno się uszkodzić). Tak, czy siak, witamy i czekamy na dalsze ruchy...powodzenia.

Opublikowano

Dzięki, Między poszukiwaniem informacji o rybkach a przywitaniem na forum wykonałem projekt stelaża muszę go tylko obudować i rozglądam się za akwarium pod ten mebel . Dzięki raz jeszcze za wsparcie. W Warszawie jestem dość często u siostry ale  teraz nie wiem kiedy się pojawię.jak będę się wybierał to dam znać.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Wczoraj nie robiłem badań , a w dzisiejszych azotyny spadły do poziomu 0.4-0.5 coś takiego, amoniak po codziennym sypaniu pokarmu cały czas 0, a azotany wzrosły z 10mg/l do jakichś 15mg/l. Także chyba powoli domyka się cykl. 
    • Chciałem się z Wami podzielić pewnym istotnym spostrzeżeniem. Często pada pytanie, jakie ryby wybrać, żeby mieć wypełnioną całą toń, a nie tylko ryby przy dnie. Po moich obserwacjach i testach doszedłem do wniosku, że gatunek ma drugorzędne znaczenie.  Oczywiście Yellow czy Maingano będą trzymać się bardziej w skałach, ale na rozkład w pionie ma wpływ coś innego - karma. Gdy karmiłem pokarmem pływającym we wczesnych latach, ryby pływały w całej toni. Później przerzuciłem się na Naturefood, który jest tonący i ryby przykleiły mi się do dna. Gdy się zorientowałem, to w ostatnim roku zacząłem karmić znów pływającym/wolno tonącym i ryby znów mi się ładnie podniosły.
    • Moje akwarium ma już 8 lat. W międzyczasie uratowałem jedną pielęgnicę z poza Malawi od niechybnej śmierci, więc teraz ciut różnorodniej. Za to moje pysie mają wolną rękę co do aranżacji, więc wyżarły wszystkie rośliny i zbudowały ogromną zaspę po lewej
    • W domu mam 22,5 st. W akwarium 26st. (z grzałką 200W w środku). Grzałka będzie mi potrzebna do podmian, bo leje wodę z sieci i przy podmianie temperatura spada do 21 stopni. Nie chcę fundować rybom taniej huśtawki.
    • Hej  Ile masz stopniu w domu? Może się okazać, że grzałka jest zbędna. Ja mam teraz w akwarium temp. 24.9 bez grzałki akwarium ponad 1000l. W domu 23. U mnie wodę grzeję pomka w kasecie oraz oświetlenie LED 
    • Jeśli ktoś tak jak ja się zastanawiał, to w grzałce JBL e500 są króćce 3/4”  Można ją spiąć z osmozą za pomocą złączki 3/4gw na 3/8.
    • Adekwatnie do działań. Od zera ok. 2 miesiące. Szybciej  przy użyciu np brudu z gąbki z dojrzałego akwarium; startery w butelkach to ściema. Jeśli nie dodajesz karmy, to brak źródła NH4+. Brak rozrostu populacji życia bazującej na pierwszym etapie nitryfikacji oraz brak rozrostu bakterii heterotroficznych. Jeśli chcesz jak najlepiej: dodawaj codziennie karmę (1/5 docelowego karmienia, do wlotu); możesz dodać 1 ml nawozu wieloskładnikowego dla roślin doniczkowych, jeśli masz pod ręką; wyrzuć bioceramax i naturemax i zastąp gąbkami. Spokojnie czekaj, aż NH4+/ azotyny będą zero ( może być zakwit wody; trzeba przeczekać).Po wszystkim podmiana wody normalizująca azotany i możesz wpuszczać ryby.
    • Witam, nie jestem pewien czy wszystko jest w porządku z moim cyklem azotowym w akwarium. Od 3 tygodni amoniak w moim akwarium wynosi 0mg/l, azotyny 1mg/l, azotany 10mg/l, ph > 8. Co prawda w moim akwarium pojawiły się dwa nieduże skupiska zielenić, które mogłyby zjadać nadmiar pojawiających się azotanów z przerobu azotynów. Stąd moje pytanie czy wszystko się dzieje prawidłowo czy jednak coś schrzaniłem ?   Poniżej specyfikacja mojego akwarium Posiadam akwarium 375 l ( wody realnie 250 litrów ). Filtr ultramax bt (2x gąbka 20 ppi, 1x gąbka 30 ppi, 1x bioceramax, 1x naturemax). Przepływ na filtrze realny 600l/h. Do tego falownik 5000l/h poruszający taflą wody. Akwarium zalane 30 stycznia, zatem dziś jest dokładnie 4 tydzień od zalania. Woda 27 stopni, stosowałem przez prawie 3 tygodnie seachem stability(wlałem 1,5 butelki przez ten okres, czyli jakieś 500ml). Na 3 dni w ubiegły weekend wyciągnięte media filtracyjne z filtra do akwarium z powodu awarii filtra (woda z chwilowo założonego filtra wewnętrznego i falownika wtedy skierowana była na media filtracyjne które były przy tafli wody) . Pokarmu przez ten czas wsypałem 5 razy ( 2 spore szczypty , 3 małe , ostatni raz tak naprawdę wsypałem pokarm jakieś 2,5 - 3 tygodni temu , była to duża szczypta, 3 dni temu wsypałem malutką szczyptę pokarmu ). Zrobiłem podmianę wody dokładnie 2 tygodnie po starcie akwarium ze względu na to że amoniak bardzo podskoczył , a wyczytałem że duże stężenie amoniaku wstrzymuje procesy rozwojowe bakterii, które rozkładają azotyny.  Z góry dziękuję za odpowiedzi!  
    • W zasadzie po bardzo krótkiej żywotności tego tematu można go uznać za zamknięty 😅 Dotarł do mnie kompletny brak sensu w tym projekcie. Takie akwarium musiałoby kosztować chyba z 1500zł żeby opłacało się rozważać jego realizację.
    • Ja poruszę inną kwestię. Z czego by była wykonana taka rama? Jeśli ze stali/żelaza, to ciężar takiej ramy byłby ogromny. Jeśli z aluminium, to ciężar dużo mniejszy, ale koszt chyba spory. Chyba że jeszcze z czegoś innego.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.