Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, ostatnio siedząc i myśląc o nowym szkiełku pomyślałem o filtracji panelowej, jednak pomyślałem aby dać ten sam filtr ale na tylniej scianie i przelew przez grzebień ale z dwóch stron, co myślicie o takim rozwiazaniu? wylot byłby przez deszczownice albo dodatkowo na końcu wyloty zwykłe coś w stylu: http://erybka.pl/product-pol-9596-Loc-Line-Zestaw-pojedynczy-1-2.html

propozycja_filtracji.jpg

Opublikowano (edytowane)

Za bardzo Tobie nie pomogę w tym temacie ale może ten filmik da jakiś punkt zaczepienia ;) 

Druga sprawa to czy taka filtracja ogarnie zanieczyszczenia mechaniczne z podłoża...

Edytowane przez egon44
Opublikowano
44 minuty temu, krzysiek0507 napisał:

Cześć, ostatnio siedząc i myśląc o nowym szkiełku pomyślałem o filtracji panelowej, jednak pomyślałem aby dać ten sam filtr ale na tylniej scianie i przelew przez grzebień ale z dwóch stron, co myślicie o takim rozwiazaniu? wylot byłby przez deszczownice albo dodatkowo na końcu wyloty zwykłe coś w stylu: http://erybka.pl/product-pol-9596-Loc-Line-Zestaw-pojedynczy-1-2.html

propozycja_filtracji.jpg

Myślę, że problemem przy tego typu filtracji będzie ustawienie cyrkulacji tak aby, cały syfek z dna wędrował do zasysu.

Opublikowano

Myślę że poza nazewnictwem mamy już taki filtr na tym forum

nazywa się kaseciak dwustronny .

Ten mój zbiera g.. z dna i ma pompy tak 4000-9000l/h z wylotem na trójniku w dwie strony tworząc dwa obiegi.

Jak znalazł do twojej 570l - bo ta deszczownia lub LocLine to złe pomysły - pierwszy zupełnie nie daje cyrkulacji wody i zmniejsza straszliwie sik czyli  l/h a drugi pozwala skierować wodę gdzie chceta ale sik jak wyżej :( czyli mocno hamuje z kosztuje :cry:.