Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Planuje zalozyc akwarim jednogatunkowey zlozone tylko i wylacznie z P.saulosi i moje pytanie brzmi, czy w takim wypadku moge trzymac 3 samce i 9 samic? (akwa 100x40x40) Na stronkach jakie czytam o malawi jest ze w akwa o dlu. ok.100cm trzymanie wiecej niz jednego samca tego samego gatunku mija sie z celem, a na innych czytam ze w takim akwarium jakie posiadam spokojnie moge wpuscic 3 samce saulosi i ze sie pieknie wybarwia

Opublikowano

Możesz ... w swoim akwa wszystko możesz :) Pytanie czy to dobre rozwiązanie :?:

A poważnie... wszystko zalezy jak te 3 samce będą ze sobą współżyły, czy nie będziesz zmuszony np. do usunięcia jednego z akwa, bo 2 pozostałe załatwią mu permanentne lanie. Ja jednak 'zaakwariowałbym' w takim akwarium jak Twoje obsadę jaką podałeś. Jeśli nie bedą to dorosłe osobniki a 'sredniaki', to powinno wszystko być oki.

Powodzenia w hodowli i zadowolenia życzę 8)

Opublikowano
Ja jednak 'zaakwariowałbym' w takim akwarium jak Twoje obsadę jaką podałeś. Jeśli nie bedą to dorosłe osobniki a 'sredniaki', to powinno wszystko być oki

Ja również mam podobne zdanie co Krzysiu.

Wpuść narybek i dokładnie obserwuj jak ryby beda dorastały.. jesli w przyszłości jakis samiec bedzie obrywał mocne manto to bedziesz musiał zredukowac liczbe samców.

Ale kazde ryby, kazda obsada to inny scenariusz...

Może być tak ze 3 samce będą egzystowały bez większych 'niedomówień' a moze byc tak ze np. tylko jeden będzie mógł zostac w akwa..

Piotr.

Opublikowano

ja zamierzam zamowic rybki w malawisklepie przez internet, czytalem ze to dobry sklep, dlatego sie na niego zdecydowalem