Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, piotriola napisał:

Sytuacja którą opisałeś przypomina mi jak zwiększyć proces nitryfikacji. Proces ten potrzebuje od 2g O2 -4g O2  m/3 aby zachodził prawidłowo. Można ten proces zwiększyć przez wprowadzenie do instalacji kubła, na wlocie dodatkowego powietrza, cienki wężyk podłączony do zwykłego brzęczyka.
I tak stało się w Twoim kubełku, został zasilany dodatkowym powietrzem co pozwoliło na namnożenie się większej ilości bakterii. Naprawa przewodu dolotowego spowodowała odcięcie dodatkowego powietrza co zaburzyło cały ten proces. Gdybyś naprawę filtra połączył z jego oczyszczeniem nic takiego by nie zaszło. Przypuszcza że długo nie czyściłeś filtra biologicznego.

pozdrawiam

Jakies 3 tygodnie. Wiekszosc wkładów nowa

Drugi kubeł raczej by nie pomógł, ba śmiem twierdzić że na pewno bo u mnie za mechanike odpowiada 2x większy kubeł niż za biologie i niestety nic to nie dało (tylko że ten wypełniony gąbkami).

Co do teorii o niemożliwości przerobienia takiej ilości NO2... Po wyłowieniu ryb, podmianie 80% wody i dodanie Prodibio Biodigest kolor nadal był poza skalą ale robiłem test co godzinę i bardzo ładnie spadało aż do zera po około 10 godzinach od rozpoczęcia całej akcji

Edytowane przez kunta