Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nikt by Cię nie posadzał o takie herezje. Zaproponuj lepiej jakąś obsadę. Będzie okazja utwierdzić wszystkich w przekonaniu że się znasz

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Jakbym się znał to bym zaproponował :P 

Poza tym dostałeś już tyle porad, że nie ma czego wcisnąć, a Ty dalej kombinujesz, mimo że wszystko obraca się wokół Twoich typów emoji5.png

13 godzin temu, Mortis napisał:

Maison lub Luwino 

Msobo

Labeo

Acei

4 takie gatunki w zupełności wystarczą do takiego akwarium, które wcale przepastne nie jest...

Edytowane przez MatiK
Opublikowano

@MatiK bardzo dziękuję ze niezwykle cenne i merytoryczne uwagi:biggrin:

44 minuty temu, MatiK napisał:

, a Ty dalej kombinujesz

Kombinuje bo niecodziennie zakładam akwarium i jest to dla mnie wielkie wydarzenie.

46 minut temu, MatiK napisał:

do takiego akwarium, które wcale przepastne nie jest...

powiedz to mojej żonie:)

Pomimo tego, że uważasz temat za wyczerpany wolał bym żebyś go jednak nie zamykał. Z góry dziękuję

Opublikowano

To oczywiste, że przy podejmowaniu decyzji odnośnie obsady, głowa szaleje, ale określiłeś dość dokładnie co Ci się podoba i dostałeś propozycje. Ja nie mam nic do dodania po prostu, chociaż innych opcji są tysiące.

Nie zauważyłem jednak żebym zamknął temat albo gdziekolwiek napisał, że został wyczerpany więc powstrzymaj się od tych uszczypliwości.

Opublikowano
1 godzinę temu, Paweł83 napisał:

@MatiK bardzo dziękuję ze niezwykle cenne i merytoryczne uwagi:biggrin:

Kombinuje bo niecodziennie zakładam akwarium i jest to dla mnie wielkie wydarzenie.

powiedz to mojej żonie:)

Bez obrazy, ale w tym przypadku lepiej by było, gdyby żona założyła sobie to akwarium. 

Jeśli nie może zaakceptować propozycji doświadczonych klubowiczów i urzutkowników tego forum, to proponuję akwarium ogólne bez jakichkolwiek pielęgnic. 

@MatiK. dał Ci już do zrozumienia, że Twoje akwarium nie należy do gigantów.

Maison czy Luwino w okresie tarła będzie przepędzał wszystko z ok 1metra powierzchni tego akwarium. Przy szerokości 55cm inne ryby będą porozstawiane po kątach, a Ty myślisz tytaj o pięciu gatunkach z czego acei w większej grupie. Przemyś sobie to wszystko jeszcze raz z żoną. Zawsze są jeszcze Tetry, Bystrzyki czy Brzanki, których można wpuścić do tego zbiornika sporo. 

Opublikowano

No to deczko pojechałeś Kolego. Doskonale zdaje sobie sprawę, że planowany zbiornik nie jest gigantyczny. Nie upieram się przy 5 gatunkach. Zadaje jedynie pytania. Jak bym wszystko wiedział to bym nie pytał. Wiem, że aktualnie posiadasz większy zbiornik ale w opisie pod Twoimi postami jest coś takiego:

200x45x45 (405l) Obsada: Metriaclima zebra gold Kawanga, Pseudotropheus saulosi, Pseudotropheus cyaneorhabdos, Metriaclima estherae red red OB morph i Labeotropheus trewavasae Thumbi West

Rozumiem, że to Twoje wcześniejsze akwarium, ale wedle Twoich standardów takie szkło nadaje się jedynie na brzanki, a Ty miałeś tam pięć gatunków w tym trzy większe. I rozumiem także, że uznałeś że jest za małe na te ryby i należy założyć większe.

Dziękuje za wcześniejsze posty z propozycjami obsady.

Temat stał się męczący dla wielu (chociaż nie ma obowiązku udzielania się w każdym temacie).

Proszę moderatora o zamknięcie tematu.

Opublikowano

Na prośbę autora wątku zamykam, chociaż osobiście uważam, że nie ma co się obrażać ;) 

W każdej chwili oczywiście możemy temat otworzyć.

• MatiK zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
    • Po co nawozisz? Trafiłeś na forum miłośników ryb z j. Malawi, nie uświadczysz u nas bogactwa roślin. Podejrzewam, że Ty założyłeś akwarium z innym biotopem.
    • Będe bardzo wdzięczny za podpowiedzi od bardziej doświadczonych akwarystów
    • Cześć, Mam pytanie dotyczące okrzemków w moim nowym akwarium. 200l brutto-150 l wody netto, filtr aquael ultramax2000, co2 (indykator ciemnozielony), oświetlenie 2x 14 w aquael leddy tube + sinkor x 42 w (aktualnie sinkor świeci na 70%, a leddy tube są wyłączone od momentu jak pojawiły się okrzemki), świece 7 h dziennie. Akwarium ma 4 tygodnie, a okrzemki zaczęły się pojawiać ok tydzień temu. Chyba za wcześnie zacząłem nawozić potasem + mikro + makro + carbo( mikro i makro 1/4 dawki, a carbo pełna dawka), jak pojawiły się glony to przestałem lać mikro i zostałem tylko przy carbo, makro i potasie. Podpowiedzcie czy to normalne? czy coś jeszcze moge zrobić żeby się ich pozbyć? Szybę czyści się łatwo, ale znaczna część monte carlo jest pokryta okrzemkami, a pomimo to widzę, że nowe zielone listki wystają ponad glony, ale potem znowu są zasłaniane i znowu się pokazują i tak w kółko... Mniej więcej w 3 tygodniu no2 i amoniak zeszło do 0 i jak utrzymywało się tam kilka dni to wpuściłem parę ślimaków i parę krewetek amano. Dodam, że to moje 2 akwarium- pierwsza jest kostka 30 l z krewetkami i tam okrzemki też pojawiły się na starcie, ale nie w takiej ilości.  
    • Tak, to ten piasek. Normalny, zwykły piach, najbardziej naturalny, jaki może być.
    • @pozner takie coś? https://www.castorama.pl/piasek-kwarcowy-dekoracyjny-099-kreisel-25-kg/5907418096203_CAPL.prd Nawet bym nie wpadł na market budowlany, jak potrzebowałem piasek zawsze zamawiałem wywrotkę 😆 ale patrząc po cenie warto podjechać 
    • Podobny kolor ma zwykły piasek z Castoramy. Wymieszać go możesz ewentualnie z żwirem kwarcowym i drobnymi kamykami.
    • Czy ktoś z forumowiczów używał może kiedyś piasku aqua della sand brown? To mój ulubiony kolor piachu, ale na taką powierzchnię dna sobie raczej nie pozwolę 🤣 wiadomo jak to jest ze zdjęciami - każde wychodzi inaczej. W każdym razie chodzi mi o taki trochę cieplejszy, żółtawy, a nie biały. Szukam na allegro ale nic mi nie wpada w oko.  
    • @poznerPamiętam o plaży, mam 3 metry kwadratowe dna, a tylko niespełna 700 kg kamieni. Nie muszę wykorzystać wszystkich. Mam świadomość jakie wybrałem gatunki i jak niewiele z nich potrzebuje do szczęścia kamienie. @Jetstormwychodzi na to, że w Holandii jest taniej niż u nas... może kolejne szkło będzie trzeba importować 😉
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.