Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety nie udało się dokupić aż tak dużych kamieni jak bym chciał.  Będę musiał poskładać coś z tego co mam dostępne w tej chwili, a ewentualnie

w niedalekiej przyszłości jak będzie nowa dostawa kamienia którego użyłem uzupełnić o lepsze okazy.

Opublikowano

Takie rumowisko jest idealne dla narybku i młodych ale już dla dorosłych mbuniaków grot jest niewiele ;). Spróbuj ustawić duże kamienie na kilku mniejszych tworząc większe groty a zarazem i fajny rewir dla samca i pamiętaj że dojdzie jeszcze piasek ;) 

Opublikowano

Wiem wiem, tylko najgorsze jest to że człowiek chce żeby wyglądało to w miare naturalnie, podejdę chyba do tematu jeszcze raz zaczynając od ułożenia mniejszych kamieni jako podkład dla większych i zobaczymy co z tego wyjdzie. Postaram się też o jakieś większe groty domyślnie dla dorosłych samców .

Opublikowano

Na pierwszy rzut oka będziesz miał na <plaży> 4/5 rewirów. Układ kamieni niezły. Spróbuj ten największy po lewej położyć na górze po prawej, wyeksponuj go. wg mnie zrobi się po nim naturalna <dziura> po lewej i jednocześnie podniesie znacznie prawa strona. Problem chyba będziesz miał z tym, że kamienie nie sa zbyt wielkie i jak dołożysz piasek czy żwirek znikną w nim, tym bardziej że twoi budowniczy nie będą patrzeć na to czy je widać czy nie. Może dobrze byłoby zastosować pod nie właśnie płaskie płaty skalne, jak ja miałem, spowoduje to, że kamienie się  podniosą i będą bardziej widoczne. 

Pomyśl nad takim rozwiązaniem: cienka warstwa żwirku, na niej płaty skalne ok 2 cm < jako podkładki> pod kamienie (u ciebie dobrze chyba by było z piaskowcem, bo masz jasne kamienie), na piaskowiec znowu cienka, ale rozsądna warstwa piasku po to żeby go przykryć i dopiero wtedy te kamienie

Masz tło więc kamienie mogą się opierać o tło bez szkody dla szyby. Jeśli chcesz zadbać o narybek na zasadzie selekcji naturalnej miedzy te kamieni daj dosłownie kilka mniejszych otoczaków, które wypełnią duże szczeliny między nimi. Zapobiegną wpływaniu dużych osobników i stworzą idealne kryjówki dla narybku. U mnie narybek doskonale dawał radę chowając się pod płaty skalne, a ponieważ miałem b drobny piasek z radością można było patrzeć jak maluchy kopią w podłozu wygarniając piasek spod spodu

Opublikowano

No niestety  głównym problemem są nie duże kamienie.

Tym razem układałem starając się zrobić kilka grot dla dorosłych samców, oto efekty moich wypocin :D

Jeszcze raz sorki za zdjęcia ale robione kalkulatorem :P

40e8a44d1959d1aamed.jpg

913c34cbd40f6225med.jpg

62849d6e6fa82d21med.jpg

e9940fc2b8738528med.jpg

79b288d9d46588damed.jpg

dd08f0c8c832c5ebmed.jpg

Opublikowano

Jak dla mnie jest lepiej niż było, ale nurtuje mnie tylko to że podłoże je <schowa>, sam zobaczysz. Jaka grubość piasku przewidujesz?