Skocz do zawartości

Brązowy nalot na szybach i kamieniach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Zwracam się do was radą z zapytaniem a mianowicie od jakiegoś czasu zaczał mi wywalac brązowy nalot na kamieniach,szybach i częściach od filtra czy to   jest normalne,jakA może  być tego przyczyna???

Ze zdjęć Tak dobrze tego nie widać.

Wodę leje świeżą z kranu i do każdej podmiany do daje  bakterii nitrivek(dobre są to bakterie? hm ) zaznaczę,że akwarium mam dobre 2 miesiace o pojemności 360l.

Proszę o pomoc,

Pozdrowienia 

IMG_20170422_002934.jpg

IMG_20170422_003005.jpg

IMG_20170422_002954.jpg

IMG_20170422_004031.jpg

IMG_20170422_002914.jpg

IMG_20170422_003030.jpg

Opublikowano

Z twojego opisu wynika że masz wysyp okrzemka który pojawia się zazwyczaj w świeżych zbiornikach... Ale nie tylko ;)

Masz też brunatnice oraz glony zielone...

Czyli samo dobro dla ryb jak najbardziej pożądane w naszym biotopie :D

Opublikowano

Z okrzemkami powalczysz, obniżając poziom krzemionki. Świetnie działa Phosguard. W kranie miałem SiO2 powyżej zakresu pomiarowego testu JBL, w akwarium było pomiędzy 3 i 6 mg/l. Po tygodniu od włożenia Phosguard już jest 0,4 i okrzemki w odwrocie, w końcu liście roślin są zielone, nie brązowe

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

....te glony to okrzemki. Brunatnice są możliwe ale mało prawdopodobne. Masz dwa wyjścia: zostawić tak jak jest bo  to normalne w naszym biotopie i możesz liczyć na to ,ze powstaną zielone glony,które też są normalnym i pożądanym zjawiskiem w naszych zbiornikach z pyszczakami. Kolega Wisz powiedział Ci jak możesz z nimi zawalczyć..ale możesz również w ten sposób:

Opublikowano

Phosguard kosztuje ok 50 zł za 250 ml. Ja dałem połowę tej dawki na 400 l wody netto i działa super. Tak jak kolega Andrzej napisał, możesz też wpuścić helmety. Mam 4 szt w akwarium i powiem Ci tak - wyposzczone wsuwają glony jak małpa kit. Ale jak podrosną, to zmądrzeją i będą wybierały to, co im bardziej smakuje. U mnie potrafią wyżreć glony na środku kamienia do czysta, zostawiając obok dywan. Musi ich być odpowiednio dużo do wielkości baniaka, inaczej nie dadzą rady.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
26 minut temu, Wisz napisał:

Musi ich być odpowiednio dużo do wielkości baniaka, inaczej nie dadzą rady.

..musi być sporo i małych:) Jak do ( przykładowo) 240 litrów dasz 10 małych to chwila moment i okrzemki znikają.Dasz pięć sztuk , to się najedzą i są leniwe. Dlatego ich skuteczność zależy od ilości i wielkości.