Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgodzę się odnośnie żywienia, ale z temperamentem możemy dyskutować i dyskutować. Po pierwsze zależy od tego jaka ryba się trafi i to zdefiniuje przygodę z nią. Po 2 jeśli już mamy odnosić się do ogółu to nadal twierdzę, że niekoniecznie musi być mniej agresywny, słyszałem historie o Maingano, który wydłubywał oczy 20 cm drapieżnikom ;)  ze swoim też miałem problemy i nie ja jeden. Generalnie ciężko oceniać, czy będzie to ryba łatwiejsza, czy nie bo to zależy tylko i wyłącznie od charakteru danego osobnika i warunków i towarzystwa w jakich będzie trzymana bo to też wpływa na zachowania naszych podopiecznych.

Opublikowano

Kolega przerabiał taki układ niestety moigano wytłukł demasoni Na początku było całkiem nie źle ale po 2 latach sielanka się skończyła Moim zdaniem demasoni to prosta ryba potrzebuje sporego zbiornika niestety trzymamy je w za małych zbiornikach i w tym jest problem    

Opublikowano
53 minuty temu, MatiK napisał:

Zgodzę się odnośnie żywienia, ale z temperamentem możemy dyskutować i dyskutować. Po pierwsze zależy od tego jaka ryba się trafi i to zdefiniuje przygodę z nią. Po 2 jeśli już mamy odnosić się do ogółu to nadal twierdzę, że niekoniecznie musi być mniej agresywny, słyszałem historie o Maingano, który wydłubywał oczy 20 cm drapieżnikom ;)  ze swoim też miałem problemy i nie ja jeden. Generalnie ciężko oceniać, czy będzie to ryba łatwiejsza, czy nie bo to zależy tylko i wyłącznie od charakteru danego osobnika i warunków i towarzystwa w jakich będzie trzymana bo to też wpływa na zachowania naszych podopiecznych.

znam tą historie...zatłukł wiele ryb...

• Dziękuję 1
Opublikowano

kolego @Tobikos masz za małe akwa na wielogatunkowe z Demasoni i nie ma o czym rozmawiać. Opcja z ich wywaleniem i zakupieniem Maingano na ich miejsce to dobry pomysł z przynajmniej kilku powodów. Przerabiam temat Demonków od 4 lat i wiem co mówię. 

Opublikowano
1 godzinę temu, michal_j napisał:

będzie trochę mniej agresywny, ale znacznie trudniej go zatkać bo u demasona to chwila nieuwagi i puchnie ..

z punktu widzenia karmienia łatwiej będzie to ogarnąć komuś z małym doświadczeniem w tym towarzystwie co w pierwszym poście 

Powiedz mi na co mam najbardziej uważać? Pokarm, woda? Aktualnie karmie ich głównie spirulina od tropicala i dalio. Planuję zamówić od fishmagic mi spirulina + wybarwiajacy. 

14 minut temu, CoolPhone napisał:

kolego @Tobikos masz za małe akwa na wielogatunkowe z Demasoni i nie ma o czym rozmawiać. Opcja z ich wywaleniem i zakupieniem Maingano na ich miejsce to dobry pomysł z przynajmniej kilku powodów. Przerabiam temat Demonków od 4 lat i wiem co mówię. 

W ciągu miesiąca jak dobrze pójdzie dostanę w spadku 400l ale są w nim dorosłe yellow i jedna akara pomarańczowopletwa czy jak wrzucę moje nie duże demonki to się pogryza?  Te akwarium nie jest w 100% pewne a szkoda mi usuwać demonów bo są śliczne.

Opublikowano (edytowane)

Słuchaj-chcesz dobrej rady, czy może mamy CI napisać to co chcesz usłyszeć. Przecież jak kilku doświadczonych kolegów piszę Tobie, że się nie da to znaczy, że się nie da:-)

Zobacz Pseudotropheus Mphanga może przypadnie Ci do gustu

Edytowane przez jaras