Skocz do zawartości

Duzy zbiornik 250x60x90cm rozwiazania techniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

planuje zbiornik w wymiarach 250x60cm wysokość 90cm, wysokość słupa wody ok 80cm. Jak to technicznie rozwiązać ? Nie będzie problemów z oświetleniem, czy jeszcze jakieś rady, wskazówki, co wziąć po uwagę ? Filtracja kaseciak.

Opublikowano

Ja mam wysokosc 75, woda na 70cm i przy pracach w akwarium musze sciagnac koszulke i caly bark siedzi pod woda przy grzebaniu z tylu pod tlem. Dno mam rowniez 60cm, i mysle ze tego zbiornika nie ogarniesz. Nie wiem jakie masz dlugie rece ale wedlug mnie 75cm baniak to max jaki mozna w miare ogarnac bez wchodzenia do niego. 

Opublikowano (edytowane)

Zrobisz jak uwazasz. Ja mam jeden baniak 70 wysoki i wydawal mi się prawie niemozliwy do ograniecia, stoi rowniez dosc wysoko co wcale nie pomaga. Teraz postawilem 1000l 75cm wysokie i musze powiedziec ze nie wyobrazam sobie wyzszego. Oczywiscie odmulanie to nie problem, sa do tego przyzady, szyby tez czyscikiem magnetycznym ogarniam ale uwierz mi ze te lapy i tak trzeba wlozyc i pewne rzeczy recznie zrobic. Poki nie ma wody to nie ma problemu ale po zalaniu poziom trudnosci radykalnie wzrasta. Nie mowie ze to nie mozliwe, ale nie tyle ze bedziesz mial trudno - bedzie to extremalnie trudne ?. Pomysl ze bedziesz chcial wsadzic roslinke, przeniesc maly kamien czy cos po prostu zmienic. Jak nie masz wyobrazania jak to bedzie wygladac, zrob sobie taki karton i postaw na wysokosci na jakiej mialby byc zbiornik. Potem krzeslo i kombinuj. Nie bedzie latwo a te lapy niestety czasem trzeba wlozyc. 

Jak stwierdzisz ze to ogarniasz to stawiaj smialo, nie ze za wszelka cene odradzam 

Edytowane przez mlody.czub
Opublikowano

no faktycznie pomysl z "makieta" dobry :) bede musiał wyprobować, z ta wielkoscią chodzi tez o to ze musze troche powiekszyc/podwyzszyc akwarium, bo mi się zgubi w pokoju, pokoj bedzie mial prawie 5m wysokosci i "baniaczek" 60cm wysokosci po prostu bedzie wygladal w nim jak cieniutki pasek ;) w sumie to moge teraz wprowadzic jeszcze duzo modyfikacji ułatwiających obsługe, bo narazie mam tylko miejsce zrobione w scianie, tylko ze już jest nadproze na wysokosci 2m i tutaj przy wyzszym baniaku moze byc problem bo bedzie mało miejsca nad gorna krawędzią, ale jest jeszcze szansa podwyzszenia. 

Opublikowano

O z tym wpuszczaniem wody dobry pomysł, coprawda wymianę chce zrobić automatyczna, ale będzie tez możliwość spuszczenia większej ilości.

Opublikowano

Możesz wrzucić fotkę miejsca gdzie to ma stać? Nie wiem jaki masz dostęp ale może warto poszerzyć akwarium kosztem wysokości. Jeżeli dasz tło strukturalne 10-15 cm to i tak szerokość robocza się zmniejszy do tej jaką planujesz.

Opublikowano
15 minut temu, suricade napisał:

Możesz wrzucić fotkę miejsca gdzie to ma stać? Nie wiem jaki masz dostęp ale może warto poszerzyć akwarium kosztem wysokości. Jeżeli dasz tło strukturalne 10-15 cm to i tak szerokość robocza się zmniejszy do tej jaką planujesz.

A może Agnieszko prościej.;)

Szwagier rafika ty odpowiedz kolego  jak się ma ten nowy temat do tego starego który z nagła olałeś. Bo w tym było już wiele.

Opublikowano
Dnia 18.04.2017 o 07:46, deccorativo napisał:

Szwagier rafika ty odpowiedz kolego  jak się ma ten nowy temat do tego starego który z nagła olałeś. Bo w tym było już wiele.

sorki, tak byl już jeden temat, faktycznie moglem tam kontunułować, da się jakos przenieść wątek/posty ?  

finalnie stanęło, że będzie jednostronne, a temat się ucial bo inne sprawy przyszły nie bylo kiedy drazyc tematu baniaczka, teraz jednak już dom duzo bardziej zawansowany i trzeba zaczc się spieszyc 

@suric

co do lokalizacji to bedzie to tak jak tutaj pod tym podciągiem, teraz mam dokladnie 200cm wysokosci od planowanej podłogi do nadproża, zdjęcie jest zrobione od salonu i tu będzie widoczne akwarium, od drugiego pokoju dostep techniczny, przy czym akrawium będzie "wpuszczone" w salon i obudowane na równo płytami. 

czy bedzie ok jak akwarium będzie się zaczynało na 60cm konczylo na 145cm (ale widoczne do 140cm, 5cm tak technicznie nie zapelnione), i w taki sposob zostanie mi ok 55cm nad akwarium na grzebanie. 

po prawej u gory to czerwone, to już podciągnięte zródło wody na dolewki, stałą wymianę. 

akwarium.jpg

akwarium - uklad.jpg

o tak dla porownania wyglada 60cm wysokosci 

60cm.jpg