Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Postanowiłem założyć swoje własne malawi, to moja pierwsza styczność z tego typu biotopem. 

Zbiornik zalałem 9 kwietnia, na dnie piasek kwarcowy, jako dekoracji użyłem skał kwarcowych, filtr Aquael turbo 500 gąbka i ceramika, grzałka Tetra 100W, oświetlenie dwie belki po 18W. Tylną szybę okleiłem czarną folią. 

Za dwa tygodnie zrobię pierwsze testy.

Co do obsady jeszcze nie planowałem, jaki gatunek polecacie? Myślalem o haremie pyszczaków Yellow.

20170410_094257.jpg

Opublikowano

Witaj na forum!

Wszystko pięknie ładnie ;) tylko ten filtr  Aquael turbo 500 nie ogarnie Tobie mechanicznego oczyszczania syfku z dna zbiornika...

Tu pomyślałbym o mocniejszym filtrze...Albo o kubełku jako filtr biologiczny a ten Aquael jako mechanik...

Co do testów to zakup kropelkowe firmy JBL ...NO2 , NO3 , oraz pH z zakresu skali 7.4-9.0 ...To trzy testy które warto posiadać...

Reszta ok chociaż dołożył bym troszkę wyższych kamoli...

Sorki za OT w tym temacie bo widać kolega potrzebuje trochę pomocy z naszej strony...

Opublikowano

Dzięki za tak szybką odpowiedź :)

Co do filtra to rzeczywiście mam obawy, i planuję właśnie założyć jakiś zewnętrzny.

Kamienie według mnie są ok, chociaż pomyślę nad tym i pewnie dołożę kilka 

28 minut temu, timi napisał:

Jedyny słuszny i sprawdzony "zestaw" do 112l to saulosi 1+4 

Tak zrobię :)

Opublikowano (edytowane)

Warto też zadbać o to żeby przenieść temat do innego działu bo chyba w złym umieściłeś temat...

I tu sugestia do moderatorów ;) 

Edytowane przez egon44
Opublikowano (edytowane)

Na piasku pojawił się brązowy nalot, czy to normalne podczas dojrzewania? Podejrzewam, że to okrzemki.

20170413_143750.jpg

Edytowane przez laki1234
Opublikowano

Okrzemki na pewno i to normalne u większości startujących akwarium.

Poczytaj o starcie akwarium bo testy to robimy nie za 2 tygodnie a start to zwykle bakterie i pożywka dla nich, filtracja i napowietrzanie na maksa a światło 0 przez cała dobę.- tak zrobiłeś? :D

Opublikowano (edytowane)

Dlatego masz okrzemki. Światło dla startu nie ma znaczenia, chyba że masz rośliny...ale Ty nie masz:)

Edytowane przez pozner