Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, eljot napisał:

Jeśli korygujemy ph z poziomu 7,5 to pikuś ale już z poziomu 7 to bardzo duża zmiana.

Ważne też żeby stopniowo korygować pH...

 

 

Opublikowano
3 minuty temu, eljot napisał:

Chyba 7 skoro test 7,4 do 9 nie jest w stanie go zmierzyć

Jeszcze raz spojrzałem na te zdjęcia i na jednym nie pokazuje 7, a na drugim nie pokazuje 7.4 ;) Jakieś to dziwne.

Opublikowano

I tu jest sedno sprawy. Co robić? Korygować przy starcie czy przed wpuszczeniem. Szczerze to moja woda jest bez kamienia, gdy gdzieś wyjeżdżam to herbaty pić nie mogę.

Opublikowano

No jak ma Ph koło 7 to testem który mierzy od 7,4 tego nie zmierzysz skala nie przewiduje takiego odcienia ;). Swoją drogą taka woda to rzadkość zazwyczaj mamy w kranach koło 7,5.

Opublikowano

Góry mam wkoło, mieszkam w kotlinie

tereny powulkaniczne więc skał osadowych raczej nie ma tylko bazalty, granity itp.

Opublikowano (edytowane)

IMHO koryguj od razu nie ma to wpływu na proces dojrzewania. Zamieszanie jest jak podczas startu będzie podnosił Ph bo pomiary amoniaku i azotynów mogą wychodzić nie standartowe (właśnie przez zmianę jonu amonowego w amoniak która jest zależna od Ph).

Edytowane przez eljot
Opublikowano

Czyli przy podmianach będę musiał dawać jakiś bufor do wody? Soda da radę czy jakiś firmowy?

Jak będę chciał holendra założyć to nie będę musiał się martwić.

Opublikowano

Soda da radę ale jak pisałem podmiany mniejsze a częściej lub beczka soda i dopiero do akwa. 

Wodę masz bardziej paletkową niż pyszczakową ;) 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.