Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
46 minut temu, piotriola napisał:

Kiedyś stosowałem takie testy bo wyczytałem gdzieś że w okresie letnim zdarza się że stosują chlor. Nie zauważyłem niepokojących objawów ale uznałem że raz na jakiś czas warto to sprawdzić, tym bardziej że leję wodę bezpośrednio z kranu.

Takie sytuacje się zdarzają przy awariach sieci i jak dostanie się błoto z g... do rur to leją tam podchloryn sodu albo bezpieczniejsze - wrzucają w rurę tabletki chloraminy.

Poprzedniej zimy miała miejsce u mnie taka awaria i właśnie tak zrobili - poszły tabletki albo chloraminy albo dwutlenku chloru - woda leciała z błotem ale  odkażona.

Czy test wykrywa wszystkie formy chloru czy tylko tzn wolny chlor - tego nie wiem , więc pomiar drogim testem może być bardzo mylący.

Zamiast szukać drogich testów na Cl bezpieczniej i o wiele lepiej ( bo usuwa także detergenty, pestycyd, pochodne ropy naftowej i metale ciężkie  - czego test na Cl nie robi:() zbudować ustrojstwo do nalewania wody , a jak masz w domu osmozę to także masz już ustrojstwo tylko trzeba trójniczkiem i kranikiem wyprowadzić wodę sprzed membrany do akwarium .