Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów .

Od pewnego czasu zauważyłem w korpusach od mechaniki i na gąbkach że , tworzą się takie małe " meduzy"  wielkość koloni od 3mm do 15mm . W dotyku śliskie i dość mocno osadzone na ściance korpusu i gąbkach.  Rdzeń białomleczny otoczka śliska meduza . Zapach trochę anyżowy smaku nie sprawdzałem ;-) . Czy komuś się coś takiego wyhodowało ? Zakładam że to jakieś kolonie bakterii ale pewności nie mam.

Opublikowano

W wiekowych filtrach znajdziesz całą gamę drobnych organizmów, np.: orzęski a nawet nicienie. Wszystkie te organizmy uczestniczą w oczyszczaniu zbiornika. O tym procesie obszernie opisywał Antychowicz.
Raczej nie jest to meduza, chociaż kto wie. :biggrin:

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, timi napisał:

Co jakiś czas przepłukaj ceramikę w wodzie z akwa, bo Ci będą przepływ blokować ;)

Mam FBF więc przepływ od kilku lat taki sam ( raz tylko wymieniłem połowe piasku). 

To że to jakies organizmy to raczej jest pewne tylko co to jest ? To mnie bardziej interesuje. Nie jest to galaretowata biomasa zalegająca w filtrach i  w złożach . To coś z innej planety jakiś obcy ;-)  Następnym razem  gdy się pojawi to pstryknę fotkę.

Edytowane przez Damian780425
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia ‎2017‎-‎04‎-‎04 o 17:02, Damian780425 napisał:

Mam FBF więc przepływ od kilku lat taki sam ( raz tylko wymieniłem połowe piasku). 

To że to jakies organizmy to raczej jest pewne tylko co to jest ? To mnie bardziej interesuje. Nie jest to galaretowata biomasa zalegająca w filtrach i  w złożach . To coś z innej planety jakiś obcy ;-)  Następnym razem  gdy się pojawi to pstryknę fotkę.

W akwariach pojawiają się małżoraczki, musisz porównać w necie.