Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chciałem obsade saulosi 2 + 5 i likoma 1+ 3.

Natomiast nie ma likoma dostępnego w zamian proponuje mi sprzedawca hara lub lions cove afry. Co o tym myślicie?

Akwa 160l.

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, eskaibea napisał:

Chciałem obsade saulosi 2 + 5 i likoma 1+ 3.

Natomiast nie ma likoma dostępnego w zamian proponuje mi sprzedawca hara lub lions cove afry. Co o tym myślicie?

Akwa 160l.

Przy takim litrażu proponuję jedynie  harem Saulosi. 

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

No własnie gdzieś w innym wątku (na tym forum) polecali jednak połączenie dwóch gatunków. Po za tym sam też wolałbym poobserwować dwa gatunki a nie jeden, wiadomo.

Opublikowano

Jeśli chcesz dwa gatunki, to musisz szukać wśród tych, które nie dorastają do 10cm. Mógłbyś np. spróbować z Melanochromis dialeptos i Labidochromis chisumulae. Wiem, dieta nie pasuje, ale karmiąc premium vegi i od czasu do czasu premium cichlid, może być ok. Oczywiście bez żadnych mrożonek.

Chyba że ktoś zaproponuje innego malucha.

Opublikowano

.....ja bym osobiście namawiałbym  kolegę na zbiornik jednogatunkowy. Wiem ,że można zrobić tak jak Krzysztof wyżej pisze...Ale będą to prawdopodobnie układy po 1+3 . Zakładając ,że będzie to jeden  harem "saulosi" i coś tam jeszcze  to jestem pewny ,że jak samiec "saulosi" dorośnie, wybarwi się i będzie podchodzić do tarła ( a będzie robić to często) to obserwacja ta ograniczy się do obserwacji kamieni. Dlaczego?...bo trzy samice po prostu będą się chować a nawet może być tak ,że sterroryzuje resztę obsady. Wiem ,że są to domysły ale niestety poparte tym co miałem kiedyś u siebie. Dołożyłem kilka samic i problem zniknął. Nie odmawiam kolegę od dwóch gatunków w takim zbiorniku..spróbować warto. Ale warto też wziąć pod uwagę to co napisałem...Dałbym nawet póki co układ "saulosi" 2+8/9, czarne klimaty i będzie piękne akwa:) Oczywiście to tylko moje sugestia  :)

Opublikowano
6 minut temu, AndrzejWalb napisał:

.....ja bym osobiście namawiałbym  kolegę na zbiornik jednogatunkowy. (...) Dałbym nawet póki co układ "saulosi" 2+8/9, czarne klimaty i będzie piękne akwa:) Oczywiście to tylko moje sugestia  :)

Popieram, może nawet układ z 3 samcami. Zdecydowanie jest ciekawiej niż przy kilku gatunkach w mniejszych grupach.

Opublikowano
32 minuty temu, suricade napisał:

Popieram, może nawet układ z 3 samcami. Zdecydowanie jest ciekawiej niż przy kilku gatunkach w mniejszych grupach.

Jak najbardziej warto podjąć próbę hodowli haremy z trzema samcami w jednym gatunku. Piękne samce i cudowne kolory samic Saulosi na pewno będą cieszyć oko. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, suricade napisał:

Popieram, może nawet układ z 3 samcami.

27 minut temu, Mortis napisał:

Jak najbardziej warto podjąć próbę hodowli haremy z trzema samcami w jednym gatunku.

To mnie zaskoczyliście. To akwarium ma (jeśli to standard) 100×40×40, czyli ciut więcej niż 112-tka, a w niej wielu nie widzi nawet jednego samca z haremem. Żeby nie było, ja do nich nie należę :)

Oczywiście wszystko wyjdzie w praniu, ale sam fakt takiej propozycji mnie zdziwił.

Edytowane przez pozner
Opublikowano
1 minutę temu, pozner napisał:

Oczywiście wszystko wyjdzie w praniu, ale sam fakt takiej propozycji mnie zaskoczył.

Krzysztof.....ja to rozumiem inaczej. Pewnie Karolowi i Agnieszce nie chodzi o to aby wciskać tam trzy dorosłe osobniki . Ale o to ,że często -gęsto jest tak ,że masz niby dwa dorosłe  wybarwione samce i kilka samic...i nagle okazuje się ,że z  tych "samic" jest jeszcze jeden pretendent bycia samcem:) ja obecnie mam tak u siebie...Dwa wybarwione samce i jeden niby samica  a niby samiec:) Sam nie wiem..Ale póki dwa samce mają podzielony zbiornik to nie reaguję...po prostu czekam. Pewnie Karol  i Agnieszka o czymś takim myśleli. Bo o ile pamiętam  to Agnieszka ma chyba podobnie z " saulosi" jak ja. Ale poczekajmy..może się odezwą.

Opublikowano (edytowane)

Ja to rozumiem, dlatego napisałem, że wszystko wyjdzie w praniu. Zaskoczyła mnie tylko akceptacja trzech samców w akwarium ciut większym od 112-tki, gdy tyle dyskusji było o jej przydatności dla Malawi. To była tylko mała  dygresja z mojej strony.

Z drugiej strony myślę, że łatwiej będzie utrzymać w takim akwarium np. dwa samce odmiennych gatunków, niż tego samego. Może się okazać, że nawet dwa samce nie będą w stanie tam funkcjonować.

Edytowane przez pozner