Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie mam pytanko do znawców Malawi.
Tak jak w temacie zamierzam kupić "piasek bazaltowy" o frakcji od 0,7 do 1,2 mm czy ów "piasek" nada się do akwarium Malawi? ---Piasek Tego typu---
Dziękuję i pozdrawiam

Edytowane przez Grimi
Opublikowano

W linku jest piasek kwarcowy i ten jest ok. Natomiast piasek bazaltowy jest prawdopodobnie wynikiem pokruszenia skały i z tego względu może mieć ostre krawędzie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki jutro zobaczę dokładnie jak on wygląda. Jest w dość przystępnej cenie bo za 30kg chcą niecałe 6€. Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Grimi napisał:

Dzięki jutro zobaczę dokładnie jak on wygląda. Jest w dość przystępnej cenie bo za 30kg chcą niecałe 6€. Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie.

Faktycznie cena przystępna:) Ja płaciłem 400zł z dowózką za 5m3 trylko że kwarcowy

Edytowane przez jaras
Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie niby ów "piasek bazaltowy" okazał się mieszanką żwirku o różnistej frakcji zdjęcia poniżej.
Założyłem sobie 180tke i tak patrzę rozmyślam czy zostawić ten żwirek czy raczej zmienić na piasek. Widziałem parę zdjęć Malawi na ciemnym podłożu i nie ukrywam że bardzo mi się spodobało. A wy co o tym myślicie?

001.jpg

Edytowane przez Grimi
Opublikowano (edytowane)

...zmieniaj na piasek. W takim żwirku ( gradacja ) pysie nie pokopią sobie jak w piasku. Poza tym w piasku łatwiej zadbać o czystość ( odchody) co potem wiąże się z parametrami.

Edytowane przez AndrzejWalb
  • Dziękuję 2
Opublikowano

Tak jak przypuszczałem, jest to zmielona skała bazaltowa, czyli kruszywo i jak widać, może mieć ostre krawędzie. Nie polecam, może być niebezpieczne dla pyszczaków. Jeśli chcesz mieć czarne podłoże, to kup ten kwarcowy piasek.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Musiałem panowie sprawdzić jak to będzie wyglądało nie był bym sobą hehe... Dodam że całe akwarium jest w fazie budowy oraz testów, żeby mnie Greenpeace nie ścigało że chcę mordować ryby "żwirkiem" :)

IMG_20170331_112528.jpg

IMG_20170330_211023.jpg

Opublikowano

Miałem to przez pół roku, jego gradacja jest ciut zbyt duża, a ryby będą miały białe pyszczki bo ten piach/żwir jest jednak ostry i przy przekopywaniu intensywnym obciera ryby.

Drugą sprawą jest jego wygląd, na początku bardzo mi się podobał czarny wystrój, jednak z biegiem czasu przekonałem się do zwykłego piachu rzecznego z nierównomierną gradacją i większymi kamyczkami, wygląda naturalniej i estetyczniej. 

Jeśli dopiero planujesz baniak sugeruję jednak ponownie przemyśleć sprawę podłoża.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Przemyślałem sobie sprawę i doszedłem do wniosku będzie "Piasek". Przez cały weekend jeździłem i szukałem odpowiedniego podłoża do mojego Malawi znalazłem coś takiego...
Nie wiem czy frakcja tego piasku nie będzie za mała...? strasznie pylił podczas płukania :)

Piasek.jpg

Piasek001.jpg