Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak też myślałem. Jeżeli planujesz u niego zakup rybek pierw się bardzo dokladnie upewnij czy je ma. Dwa razy chciałem u niego kupić jeden gatunek. Dzwoniłem,pytałem się czy ma a po przyjezdzie okazywało się ze go nie ma.

Opublikowano

Patrząć na Twoje rybki coraz bardziej zaczynają mi się podobać OB. Tak jak na początku przygody z malawi nie mogłem w nich upatrzyć nic ładnego tak teraz coraz częściej rozmyślam nad nimi.  Piękny zbiornik 👍

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Ej też zamówiłem fainzilberi ikombe, zgapiasz :P Z tym, że mi zwykłe samce bardziej się podobają, OB dobra opcja na samice zamiast śledziowatych :) skąd je masz? z Polski?

A tak BTW, może jesteś bardziej zorientowany w temacie łaciatych... Podobno 80% ryb z miotu posiadających gen OB to samice, a tylko 20% samce (MC). Czym w takim razie jest 0 morph? bo takie też się zdarzają... Są też takie samice?

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano

U mnie przy Metriaclima Callainos OB jakieś 80% młodych to samice w tym jakieś 3-4 sztuki to samice O pozostałe 20% to samce w tym może z jedna sztuka MC a reszta to BB...  

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

@bakus_44ryby przywiózł Malawian od Fuljera.

W przypadku moich poprzednich estherae rzeczywiście w morfie OB było więcej samic, niż samców. 

Ilość każdych morfów w miocie czyli BB, O, OB to już kwestia genów. W każdym morfie rodzą się zarówno samce, jak i samice. W ten sposób zamyka się koło. Czyli wszystko powraca do morfu podstawowego BB. Kiedyś rozmawialiśmy o tym na forum. Przykładem były m.in. moje byłe estherae Minos Reef. Niektórzy byli tego zdania, że z pary OB powinny rodzić się tylko OB, co jest błędne. 

O morf najczęściej występuje u Metriaclimy i Labeotropheusa. Tutaj najlepszym przykładem będzie nasz klasyk estherae red red. Cielisto-łososiowe samce i pomarańczowe samice to O morfy. Formą Podstawową jest niebieski samiec (BB). 

W moim zbiorniku pływają obecnie Labeotropheus trewavasae Chilumba O morf. To też jest dobry przykład.

Samiec20190205212310_IMG_9210__02.thumb.jpg.1562e715fc0ee98618707336b6e75c29.jpg

Samica20181014121830_IMG_8854.thumb.JPG.d7b48ce27c72aa8c3d49c588a5b803bb.JPG

• Lubię to 6
Opublikowano

Witaj Przemku 

Moje zranienia poznałeś na temat twojego akwarium, i nie będę już słodzić. 

Przeglądałem akwaria na forum w nocy i powiem szczerze.....  je mogłem się oderwać 

mam swoje 3 ulubione i Twoje tam się znajduje.

pozdrawiam

• Dziękuję 1