Skocz do zawartości

JBL PO4 inny kolor odczynnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gawlo pisz na temat czyli o PO4 i nie na spacerze z psem tylko się skup na tym pisaniu -  raczej odpowiadamy na pytania  kolegów.;) bo one posuwają temat do przodu.

Nie wiem czy ja mam odpowiadać  na temat czy na zepsuty przez ciebie test JBLa NO3.:D

Saliferta nie da się tak zepsuć więc temu wierzę.:D i tym wynikom.

I znowu Andrzej ma robotę.

Opublikowano

@deccorativo odpowiedziałem na temat odnośnie PO4 

Po czym odpowiedziałem na pytanie @Pleziorro przepraszam, nie powinienem na nie odpowiadać. 

3 godziny temu, deccorativo napisał:

zepsuty przez ciebie test JBLa NO3.

ale się uśmiałem, ciekawe co powiesz jak kolor Salifert bedzie taki sam dla wody po przejściu przez Purolite- ale nie martw się, jeśli tak się stanie to utworze nowy temat :D

Opublikowano

Ups, to może szybciutko ja napiszę o co mi chodziło z tym Purolite :)

Jest taka przypadłość kolego @Gawlo_ że na Warszawskim Ursynowie Purolite nie działa tak jak byśmy tego oczekiwali, dodatkowo kolor testu Po4 JBL mam właśnie w odcieniach zieleni, zamiast w odcieniach niebieskiego jak na załączonej skali.

Stąd moje pytanie, czy nie zauważyłeś że Purolite po kilku dniach od regeneracji wywala prawie tyle samo co jest w baniaku. 

Świadczyło by to, że możesz mieć podobnie "wbogaconą" wodę jak u mnie i u @michal_j .

Opublikowano

Spoko, może za bardzo rozwinąłem swoją wypowiedz o purolite i NO3 - dokładnie opisze to w poniedziałek jak dostane nowe Purolite i zrobie test salifertem

PO4 przed zastosowaniem JBL PhosEX ultra było po za skalą - grubo po za skalą :P wiec pokazywał dobrze. Po ok tyg. wynik JBL był właśnie zielony pomyślałem że tak zbiło, przy kolejnym badaniu znowu zielony, dlatego utworzyłem ten temat. Mierzone Salifertem i pokazuje PO4 0,1 JBL pokazuje na zielono. 

Opublikowano

To ja jeszcze dopiszę, że u mnie zielonkawe odcienie JBL uzyskiwałem przy wyniku pomiaru Salifertem, który był ~1mg/l oraz przy ~0,5mg/l

Także gdzieś tu po środku leży kruczek :) tylko gdzie.

Opublikowano

Ok woda od kuzyna przy tescie JBL barwi się tak jak powinna i wskazuje ok 0,8
7baf0fe86104ed22ad5d1e2efc7dc981.jpg
Salifert
d38bc263793888fbf0cb46b7befba32b.jpg
Biorac pod uwage ze pisaliscie o bledzie JBL to jest ok, głównie chodzilo o to czy woda rowniez zabarwi się na zielony kolor, zabarwila się normalnie jak powinna

Wysłane z telefonu