Skocz do zawartości

Moje Malawi nr 2 - 120x40x50 - 240 litrów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, egon44 napisał:

Moim zdaniem jak dasz moduły na przemian to lepiej się kolory wymieszają ale przede wszystkim unikniesz efektu ''ufo'' zmiany koloru ryb gdzie ryby przepływając z przedniej szyby (gdzie mam białe moduły z przodu) na tył zbiornika (gdzie mam RGB) nie będą zmieniały kolorów...W moim przypadku samice saulosi po wpłynięciu w tył zbiornika zmieniają się na pomarańcz a w rzeczywistości są żółciutkie...

Także drugi raz gdybym mocował moduły to bym je naprzemiennie wymieszał tak żeby w każdej części zbiornika ryby były tak samo naturalnie wybarwione...

Zgodnie z tym co napisałeś to nie będzie analogicznej sytuacji kiedy dasz moduły naprzemiennie? Napisałeś, że masz inne kolory z przodu i z tyłu. A dając naprzemiennie to nie zaistnieje taka sytuacja, że ryby płynące od lewej do prawej strony będą zmieniały swoje kolory? Nie podważam tego co piszesz a jedynie głośno myślę. Po prostu jestem ciekaw. Masz większe doświadczenie w tej kwestii dlatego też tak męczę kwestię ułożenia. ;)

PS. Kolory rewelacja. :cool:

Edytowane przez Gość
Opublikowano
7 minut temu, jello napisał:

@deccorativo wejdę delikatnie w OT. Chciałbym Cię podpytać o możliwość przyklejenia tych modułów bezpośrednio do pokrywy ABS typu Wromakowska. Czy na tyle się nie grzeją, że można tak zrobić bez obawy o plastik?

Przykład pokrywy:

d72d20d11f0f3efdefff629ddcd5bf25.jpg

Odpowiem za Henryka... 

Spokojnie możesz je przykleić do pokrywy ;) 

Nie grzeją się na tyle mocno żebyś nie mógł ich dotknąć a co dopiero jak by miały stopić plastik z pokrywy :) 

6 minut temu, Jerry_jerry napisał:

Zgodnie z tym co napisałeś to nie będzie analogicznej sytuacji kiedy dasz moduły naprzemiennie? Napisałeś, że masz inne kolory z przodu i z tyłu. A dając naprzemiennie to nie zaistnieje taka sytuacja, że ryby płynące od lewej do prawej strony będą zmieniały swoje kolory? Nie podważam tego co piszesz a jedynie głośno myślę. Po prostu jestem ciekaw. Masz większe doświadczenie w tej kwestii dlatego też tak męczę kwestię ułożenia. ;)

PS. Kolory rewelacja. :cool:

Powiem tak że mam moduły umieszczone na środku pokrywy z racji aranżacji oraz że przy niej chciałem mieć boki niedoświetlone a tylko środek(plażę) oświetloną i nie zauważyłem żeby ryby płynąc (z lewej do prawej albo na odwrót :P ) zmieniały kolor...

Jedynie z przodu do tyłu tak się dzieje...

Opublikowano

Jak dla mnie koniec tematu.

Sorki @luck83 za wpierniczanie się do Twojego tematu ale jeszcze jedno pytanie do @egon44.

Załóżmy, że montuję pod pokrywą moduły naprzemiennie tj. W RGB W RGB W ale chcę dołożyć drugi rząd. Jak układ proponujesz?

Opcja 1. W RGB W RGB W (Przód akwarium)

W RGB W RGB W

Opcha 2. W RGB W RGB W (Przód akwarium)

RGB W RGB W RGB

Opublikowano
1 minutę temu, Jerry_jerry napisał:

Jak dla mnie koniec tematu.

Sorki @luck83 za wpierniczanie się do Twojego tematu ale jeszcze jedno pytanie do @egon44.

Załóżmy, że montuję pod pokrywą moduły naprzemiennie tj. W RGB W RGB W ale chcę dołożyć drugi rząd. Jak układ proponujesz?

Opcja 1. W RGB W RGB W (Przód akwarium)

W RGB W RGB W

Opcha 2. W RGB W RGB W (Przód akwarium)

RGB W RGB W RGB

Jeśli miałbym wybierać to opcja 1

Opublikowano
4 minuty temu, jello napisał:

@deccorativo wejdę delikatnie w OT. Chciałbym Cię podpytać o możliwość przyklejenia tych modułów bezpośrednio do pokrywy ABS typu Wromakowska. Czy na tyle się nie grzeją, że można tak zrobić bez obawy o plastik?

Przykład pokrywy:

d72d20d11f0f3efdefff629ddcd5bf25.jpg

i moje wykonanie:D

20170614_140949.thumb.jpg.02d31f8e458758126b7937a59d4f38ff.jpg

Nie ma znaczenia wielkość pokrywy ( tu mój kotnik 54l i tylko 4 moduły RGB )  i ilość zastosowanych modułów IP68  RGB i W . Ja polecam proporcję 2xRGB na 1 X W 8000-12000K

Ważne są trzy sprawy ( moim zdaniem)

1/ Obsmarować nie przyklejone jeszcze moduły silikonem grubo wokół wejścia przewodów w plastik modułu z obu stron a potem jak przykleisz na taśmę 3M to dodatkowo złapać silikonem z obu stron ten silikon do plastiku pokrywy - a to dlatego że na samej taśmie po pól roku na krzywiznach taśma puściła a moduły utopiły się w baniaku ale jak widzisz dalej świecą mimo upływu chyba już ze 2 lata.

2/ Kleisz na przodzie i tak by uzyskać albo efekt równomiernego oświetlenia całości akwarium albo w poprzek jeden obok drugiego tylko po środku by uzyskać nie doświetlone boki.

3/ Kleisz dwa moduły RGB a pomiędzy nimi biały W  a nigdy naprzemiennie albo jak Andrzej białe z przodu a RGB z tyłu. Dlatego jak sam pisze ryby gdy  popłyną ku tyłowi to nabierają koloru pomarańczowego a jak są z przodu to żółciutkie - czyli wychodzą kameleony.

To samo będzie jak ryba podpłynie tuż pod powierzchnię wody - a naprzemiennie są RGB z W  ale komeleony są tylko pod wierzchem jak ryba pójdzie przy dnie to kameleona nie ma.

Opublikowano

Ja mam belkę którą zaproponował egon44 z modułami naprzemiennie. Zbiornik 150cm, belka zrobiona na 120 cm i po 10 białych i 10 ryb. Nie osiągnąłem tego co chciałem bo boki miały być zaciemnone i teraz jest taki efekt. Belka leży na wzmocnieniu poprzecznym.  Dorzucam kilka fotek.20170610_135416.thumb.jpg.d1428de09d48d76e55858549ac017962.jpg20170614_150309.thumb.jpg.e592dfaa96452a787a711a7f1159ebee.jpg20170612_213654.thumb.jpg.d71bace76c153617abce940d226f2ee4.jpg

Opublikowano
34 minuty temu, adi napisał:

Ja mam belkę którą zaproponował egon44 z modułami naprzemiennie. Zbiornik 150cm, belka zrobiona na 120 cm i po 10 białych i 10 ryb. Nie osiągnąłem tego co chciałem bo boki miały być zaciemnone i teraz jest taki efekt. Belka leży na wzmocnieniu poprzecznym.  Dorzucam kilka fotek.

A wiesz czemu nie osiągnąłeś zaciemnionych boków?

Już odpowiem :D ...Bo dałeś po całej długości moduły a nie bliżej siebie i środka profilu ;) 

Opublikowano

W przyszłości będzie nowa ? teraz już wiem co z czym się je. Ale dzięki twojej pomocy jest beleczka. Za co wielkie dzięki.

• Dziękuję 1