Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

240l 120x40x50 yellow, demasoni, rdzawe no3 10mg no2 0,1mg

Witam od jakiegoś czasu zaobserwowałem pojawiające się od czasu do czasu białe nitkowane odchody co może być przyczyną? Oraz korzystając chciałbym zapytać dlaczego od poprzedniej choroby moje yellow nie chcą się wybarwiac?  Mają białe płetwy i w ogóle są blade, nie wszystkie ale połowa. 

1489736392956-716169522.jpg

1489736369447977769452.jpg

1489736407280-964177608.jpg

Opublikowano

Tropical spirulina, Tropical dalio te na bazie czosnku, sera wybarwiajace, pH było na poziomie 7,2 jak dobrze pamiętam ale sprawdzę jak wrócę z pracy.

8 godzin temu, deccorativo napisał:

dopisz wszystko co jest wymagane w tym dziale - dwa wyniki to za mało ale już widzę że nie masz dobrej biologii nitryfikacyjnej.

Dlaczego tak uważasz? Może dorzucić kapsułki?  Mam jeszcze 3 sztuki. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tobikos napisał:

Dlaczego tak uważasz? Może dorzucić kapsułki?  Mam jeszcze 3 sztuki. 

bo NO2 =0,1ppm świadczy że albo baniak jeszcze nie jest biologicznie ustabilizowany albo jak z rybami ma już ponad miesiąc to gdzieś ci góra g... podnosi te NO2 - a powinno być 0,025 ppm .

Pokaz na łapie ile jednorazowo dajesz rybom karmy ile razy dziennie i jak często dajesz te d-alio z czosnkiem.

Jeśli te kapsułki to są ampułki Prodibio Biodigest a nie kapsułki Prostalong to oczywiście wlewaj.

Opublikowano

Zauważyłem u rdzawych dziwne brzuszki. Filtracje mam hw302 i aql turbo 2000 z taką gąbka. A na szybie pojawił się taki osad.d albo daje dwa razy w tyg. 

14 godzin temu, deccorativo napisał:

bo NO2 =0,1ppm świadczy że albo baniak jeszcze nie jest biologicznie ustabilizowany albo jak z rybami ma już ponad miesiąc to gdzieś ci góra g... podnosi te NO2 - a powinno być 0,025 ppm .

Pokaz na łapie ile jednorazowo dajesz rybom karmy ile razy dziennie i jak często dajesz te d-alio z czosnkiem.

Jeśli te kapsułki to są ampułki Prodibio Biodigest a nie kapsułki Prostalong to oczywiście wlewaj.

1489831382945-140312528.jpg

1489831431932-1155345569.jpg

14898315093101236788563.jpg

14898315444541397801428.jpg

Opublikowano

po łapie i po brzuszkach widać że przekarmiasz.

zmniejsz o połowę a d-alio tylko raz na 1-2 tygodnie.

to przekarmianie może być powodem tego NO2=0,1ppm

może wprowadz jeden dzień w tygodniu zupełną głodówkę i daj choć jeden pokarm premium. spirulinę tropicala zostaw.

Z racji tych brzuszków u rdzawych głodówka 2 dni już od dziś .

Opublikowano

Możesz mi powiedzieć jakie pokarmy najlepiej kupić? Jaki premium? Raz w tygodniu zawsze mają głodówke. Ok, dzisiaj rano już karmilem ale zrobię głodówke do poniedziałku wliczając poniedziałek. 

45 minut temu, deccorativo napisał:

po łapie i po brzuszkach widać że przekarmiasz.

zmniejsz o połowę a d-alio tylko raz na 1-2 tygodnie.

to przekarmianie może być powodem tego NO2=0,1ppm

może wprowadz jeden dzień w tygodniu zupełną głodówkę i daj choć jeden pokarm premium. spirulinę tropicala zostaw.

Z racji tych brzuszków u rdzawych głodówka 2 dni już od dziś .

To wlewac te bakterie? Biodigest?

Opublikowano
16 minut temu, Tobikos napisał:

To wlewac te bakterie? Biodigest?

Dla ciebie i innych na teraz i na przyszłość.:arrow:

Proszę nie pytać czy  wlewać czy nie wlewać  Prodibio Biodigest - jak je masz a biologia kuleje to zawsze wlewać i nie pytać.

Nie pytać też ile wlać ampułek - wszystkie bo tego nie przedawkujesz.

ale od razu zakupić nowe na czarną godzinę.

Po tych wzdętych brzuszkach zaobserwuj czy te ryby robią kupale bo może trzeba im dać do wody sól gorzką na przeczyszczenie. Takie wzdęte brzuszki to pierwszy stopień do bloatu.

Jakie pokarmy zastosować to nie wiem bo to zależy od obsady. Pytaj  we właściwym dziale a nie tu.

Mam podejrzenia co do tego pokarmu Sery wybarwiający - jest ich trzy rózne i nie podałeś nazwy ale albo ten albo za częste d-alio jest przyczyną niestrawności ryb.

Podepnij się do tematu w Żywieniu.

Opublikowano
4 minuty temu, deccorativo napisał:

Dla ciebie i innych na teraz i na przyszłość.:arrow:

Proszę nie pytać czy  wlewać czy nie wlewać  Prodibio Biodigest - jak je masz a biologia kuleje to zawsze wlewać i nie pytać.

Nie pytać też ile wlać ampułek - wszystkie bo tego nie przedawkujesz.

ale od razu zakupić nowe na czarną godzinę.

Po tych wzdętych brzuszkach zaobserwuj czy te ryby robią kupale bo może trzeba im dać do wody sól gorzką na przeczyszczenie. Takie wzdęte brzuszki to pierwszy stopień do bloatu.

Jakie pokarmy zastosować to nie wiem bo to zależy od obsady. Pytaj  we właściwym dziale a nie tu.

Mam podejrzenia co do tego pokarmu Sery wybarwiający - jest ich trzy rózne i nie podałeś nazwy ale albo ten albo za częste d-alio jest przyczyną niestrawności ryb.

Podepnij się do tematu w Żywieniu.

Raz robią nitkowate białe odchody a raz zwykle.