Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc tak,

Falownik oraz drugi Ffluval zamówione, we wtorek powinny być więc w środę montaż.

Niestety narurowa filtracja odpada, nie pozwoli na to konstrukcja szafki, nie jest to metalowy stelarz, tylko całość z podwójnych płyt a pod akwarium jest 5 szafek oddzielonych podwójnymi ściankami :( 

Azotany jak i inne parametry w normie, używam testów paskowych Tetra. 

Opublikowano

W takim razie nie wiesz jakie masz parametry ;) 

Polecanymi na forum sa JBL kropelkowe, jeśli chcesz znać na prawdę jakie masz parametry to zamów JBL'a.

Czekam na dalszy rozwój sytuacji. 

Opublikowano

Kamil wpadłeś do nas tylko po wsparcie w sprawie tej mętnej wody.

Wyszło że niemal wszystko do poprawki.:(

Nie zauważyłem by ci ktoś z nas polecił zakupić drugi kubeł FX6 sam to wymyśliłeś  - wszyscy polecali falownik RW15 - nie mogłeś się powstrzymać i najpierw zmierzyć ile ci leci z tego pierwszego FXa - a powinno co najmniej 2500l/h a to by przynajmniej przy wylocie było widać - ja nie widzę . Więcej bąbelki wodę ruszają niż filtracja FXem.

Unieś powrót z kubła i nalej na czas do naczynia 5l i policz ile wyjdzie l/h.

Testy masz tak nie wiarygodne i mylące że nic nie wiesz o swojej wodzie - ja wiem o niej więcej jeśli na prawdę mieszkasz w mieście Legnica a nie 50km od Legnicy.

Nie wiem nic o podmianach i jak nalewasz wodę to tej wanny ale jest żle.

Na dzień dobry masz

Chlor tak wielki że odnotowany i w parametrach i nawet w zapachu jeszcze w Sanepidzie wiele godzin po pobraniu próbek do badań. 0,17ppm na dopuszczalne 0,3ppm

Drugie masz bardzo duży poziom jonów amonu czyli NH3/NH4  aż 0,26ppm ( start baniaka można robić metodą na WA bez wlewania WA)

Wysokie poziomy pestycydów i wysoka mineralizacja. do tego już odkryta góra g.. więc kolego NO3 nie pisz że w normie ( a jaka to jest norma?:D poziom gdy jeszcze ryby nie zdychają bo twoje testy ci tego nie mierzą)

Zamiast tego fxa trzeba było testy kupić i ustrojstwo do nalewania kranówy zbudować i ewentualnie oczyścić i odetkać ten pierwszy FX.

Masz w nim i gąbki i watę więc powinien robić doskonale za mechanika ale tam musi wylatać te 2500l/h by była woda bez farfocli ale by była kryształ i clear to nie zeolit w tym kuble. ( otwórz i zobacz czy czysto w kuble na dnie i wypłucz gąbki i wymień watę na nową.

To na początek

.

Opublikowano (edytowane)

Zaznaczam, że nie wpadłem tylko po wsparcie :)

Po kolei:

Mieszkam 8 km pod Legnicą, wodę mamy z ujęcia w Lisowicach, nie tą co w Legnicy i woda ma doskonałe parametry , nadaje się do picia prosto z kranu bez najmniejszego problemu. 

Testy mam paskowe Tetra, takie używałem, takie póki co używam i widać na nich kiedy No są za wysokie, nie bronię że są doskonałe ale lepsze takie niż żadne. 

Jak wspomniałem w poprzednim poście, falowniki zamówione i FX6 też. Jestem młodym akwamaniakiem, ale nauczyłem się, że w akwarium, nie istnieje coś takiego jak nadfiltracja . Skoro jest możliwość i miejsce to nie widzę powodu dla którego nie mogłyby pracować dwa Fluvale. 

Dzisiaj był drugi dzień walki z akwariumem, wymyłem dzisiaj Fluvala, trochę guano było osadzone, wymieniłem watę w ostatnim koszu. Co do wydajności FLuvala to sądzę, że jest ona sporo zawyżona przez producenta. 

Kolego KAZIKOS, a jak u Ciebie sprawują się FXy ?? 

Zapomniałem dodać :

- podmiany wody ok 30-40% co tydzień
- do każdej podmiany dodaję bakterie Bactosan
- do każdej podmiany sole Saehem przeznaczone dla Malawi. 

Edytowane przez kamil_s
Opublikowano

Witam ponownie. 

W akwarium zamontowane już są dwa falowniki i drugi FX6 .

To co się działo po uruchomieniu falowników - masakra. Ile dziadostwa zaczęło pływać..... makabra. 

Wszystko poszło w filtry, pewnie niebawem będę musiał je znów wyczyścić, bo naprawdę dużo wszystkiego było. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Mysle, ze 2 x Fx6 z falownikami spokojnie takie akwarium ogarnie. Mialem przyjemnosc uzywania fxa i filtry te sa naprawde niesamowite. Nie chce nikogo obrazic, ale jesli ktos poleca pojedynczego narurowca zamiast 2 x FX6, to mam wrazenie, ze nie mial okazji uzycia tych filtrow. Uzywalem wielu kubelkow w czasie mojej przygody z hobby I zaden inny kubelek nie moze sie porownac do fxow. Sam zdecydowalem sie w tej chwili na narurowca, ale z innych wzgledow niz skutecznosc filtrowania, bo tego fxom nie mozna zarzucic.

Ciekawy jestem jak sobie radzi nowy system? Mozna jakies fotki z updejtem? :)

Edytowane przez Paulstick
  • Dziękuję 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

A wiec tak.

Jest kupa póki co. Wykonawca spartolił szafkę, która siadła pod akwarium i musiałem je opróżnić. Ponadto pokrywa też była kiepsko wykonana i ciekła skroplona woda przez co dzisiaj musiałem zerwać część paneli i jutro majster zaczyna układać płytki w miejscu gdzie ma być akwarium.

Pod koniec tygodnia ma być nowa szafka od wykonawcy akwarium i wtedy będę ruszał od nowa.

Zastanawiam się czy przy tej okazji nie wykonać filtracji narurowej z dwiema pompami Grundfos Auto Adapt .

Nie za bardzo mam w tym doświadczenie więc chętnie komuś zlecę jeśli ktoś ma ochotę się pobawić :)

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk