Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i ruszyło. Kupiłem 500 ml na 400l wody netto. Przepłukałem dla świętego spokoju. Taka ilość idealnie mieści się w puszkę zasypową.
Pozostało czekać 4tyg aż się coś wykluje na tym pelecie.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Raz na tydzień przed podmianką mierz teraz NO3  i dobrze by było mierzyć PO4  żeby jak ruszy ten polimer było wiadomo kiedy ,co i o ile.

Co do dobrej wody dla domu to nawet się z żoną nie zastanawiajcie tylko pod zlew tą nanofiltrację dajcie i po niej daj do akwarium taką złodziejkę nanowody .:)

Ja mam taką założoną na osmozie jak baniak prowadziłem na wodzie RO/DI.

20170313_081950.thumb.jpg.bde40fee79c79a85ea503e2da00e9593.jpg

Jak ci polimer ruszy to i tak będziesz podmieniał tylko raz w miesiącu z 10% wody więc nawet jak po mieszkaniu biega drobnica to ogarniesz.

Na pralkę załóż filtr pralkowy i masz wszystko co ważne ogarnięte .

Wersja zmiękczacza wody na cały dom nie rozwiązuje podstawowego problemu jakim są azotany , zapewne inne minerały  a tylko zmniejszy ci GH zwiększy bardzo KH  a woda dla ludzi moim zdaniem dalej kiepska by pozostała

Opublikowano
Dnia 13.03.2017 o 08:32, deccorativo napisał:

Wersja zmiękczacza wody na cały dom nie rozwiązuje podstawowego problemu jakim są azotany , zapewne inne minerały  a tylko zmniejszy ci GH zwiększy bardzo KH  a woda dla ludzi moim zdaniem dalej kiepska by pozostała

W żadnym wypadku kationit sodowy nie będzie zwiększał KH (niezależnie czy mówimy o zasadowości, którą mierzą testy, czy też o realnej twardości węglanowej). Bo jak niby miałby to robić - wymienia wapń czy magnez na sód, więc nie ma prawa ruszyć rzeczonego parametru - ani w ogóle, ani tym bardziej "bardzo".

Dla ludzi wodorowęglany są dość ważne, po pomagają utrzymywać równowagę kwasowo-zasadową. Tak że akurat woda o wysokim KH jest całkiem zdrowym produktem.