Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, egon44 napisał:

Pomijam już kwestię kolorystyczną bo to też zależy od naszego gustu...

.....a potem od oświetlenia pod którym będzie.  Zobacz na mój Kreisell . Jest szaro - bialy przy 18000K  w przy 6500K był właśnie taki żółty jak Henryk pokazał na zdjęciu.

• Dziękuję 1
Opublikowano
2 minuty temu, AndrzejWalb napisał:

.....a potem od oświetlenia pod którym będzie.  Zobacz na mój Kreisell . Jest szaro - bialy przy 18000K  w przy 6500K był właśnie taki żółty jak Henryk pokazał na zdjęciu.

No masz rację Andrzeju.

• Dziękuję 1
Opublikowano

No zobaczymy jak się będzie sprawował ten piasek w akwarium.

Teraz gdy akwarium już zalane od tygodnia i dojrzewa to szkoda mi coś kombinować z wymianą piachu na inny.

Może nie będzie tak tragicznie, wszystko się okaże z czasem podczas użytkowania baniaka.

Opublikowano
44 minuty temu, Kubeq napisał:

No zobaczymy jak się będzie sprawował ten piasek w akwarium.

Teraz gdy akwarium już zalane od tygodnia i dojrzewa to szkoda mi coś kombinować z wymianą piachu na inny.

Może nie będzie tak tragicznie, wszystko się okaże z czasem podczas użytkowania baniaka.

41 minut temu, luck83 napisał:

Też już mam zalany ten piach u siebie i nie ruszam tego. Czas pokaże jak to będzie działało z rybami.

A czy według was koledzy ten nowy piach ma ostre końce w porównaniu do np Kreisela?

Opublikowano

Nie jestem doświadczonym akwarysta, ale organoleptycznie porównując, ten piach na pewno jest inny "w dotyku", niż Kreisel.
Myślę że może mieć nieco bardziej wyraziste kontury, ale czy ostre...? Moim zdaniem nie.

Opublikowano

Ja nie jestem w stanie porównać bo poza tym innego nie używałem wcześniej.

Dla mnie w dotyku piach jak piach, tak na oko nie zauważyłem by coś z nim było nie tak.

Opublikowano

Pomijam dywagacje kolorystyczno oświetleniowo  kontynentalne bo to kwestia gustu i tradycji polskich wyrobów..

Informuję jak wygląda ten piasek w porównaniu do Kreisella 099  w świetle słonecznym czyli ok 6500K i koniec. Wiadomo że przy 3000K będzie żółty a przy 18000K niebieski.

Trochę śmieszne te wasze oczekiwania jak się sprawdzi na rybach - co powiedzą wam że kaleczy im wewnątrz pysk i skrzela.

Jakby to było akwarium z neonkami to bym nie pisał że to mielona skała kwarcowa a nie piasek.

U nas każdy doświadczony akwarysta malawijski wam napisze że mielona skała bez względu czy to czarna bazaltowa czy inszego koloru się nie nadaje bo ma ostre krawędzie i kaleczy ryby od wewnątrz bo zawsze go mielą w pyskach.

Teraz pytacie czy tylko troszke ostry czy tak bardziej ostry.

Moim zdaniem za ostry i koniec.

Foto piasku Kreisell 099 z bliska ;)

piasek.jpg.89e36aac9d637bdd1d8427390a6ea694.jpg

tak samo z bliska ta mielona skała kwarcowa

piaasej.jpg.ff12cb44c29c6db7048e44d7b011f33f.jpg

o czym tu dyskutować

Opublikowano

Zadam pytanie w stylu "zaczepnej salwy z armaty" ;) - Czy w naturze, ryby zawsze mają idealnie okraglutki piasek frakcji 0,8-1,2mm, bez jakichkolwiek niespodzianek i zanieczyszczeń...?
Myślę że nie. Owszem, należy dążyć do zapewnienia rybom jak najlepszych warunków.. Ale w przypadku tego piasku nie wyrokujmy, może nie będzie tak źle, jak by wskazywała pewna logika.

Może zadajmy pytanie, dla zaspokojenia wiedzy, w jakiej technologii produkuje ten piasek?

(jak go pozyskuje)

Proszę też nie zrozumieć nie właściwie mojej powyższej wypowiedzi.
Nie chodzi o to, aby potraktować ryby jako króliki doświadczalne, , ale o to, że ten piasek okaże się mam nadzieję dla nich dobry a nasze obawy niezasadne.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, luck83 napisał:

Czy w naturze, ryby zawsze mają idealnie okraglutki piasek frakcji 0,8-1,2mm, bez jakichkolwiek niespodzianek i zanieczyszczeń...?

...nie , nie mają. 0.8 - 1.2  to gradacja taka , która w naszych zbiornikach dla naszego komfortu estetycznego  nie powoduje zmętnienia wody takiego jak w jeziorze. Nikt nikomu nie zabrania gradacji o wiele mniejszej ale niech nie liczy na to ,że będzie miał wodę kryształ w akwarium.

11 minut temu, luck83 napisał:

Ale w przypadku tego piasku nie wyrokujmy, może nie będzie tak źle, jak by wskazywała pewna logika.

...to nie jest wyrokowanie. Po prostu poleca się piasek ,który jest sprawdzony a nie piasek ,który być może będzie OK. Osobiście, gdybym miał wybrać sprawdzony a ryzykować taki ,który ewentualnie może być OK  a z założenia nie będzie, bo ma ostre ranty wybrałbym ten sprawdzony. Tu nawet nie chodzi o wyrokowanie a o doradzenie czegoś do czego mamy przekonanie. Jeżeli Wsze ryby nie będą się nim okaleczać i stwierdzicie ,że wszystko jest OK to jak najbardziej te rady będą słuszne.

Edytowane przez AndrzejWalb
  • Dziękuję 1