Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, deccorativo napisał:

Jak chcesz połączyć biologię z mechaniką to daj jeden silny kubeł np HW304A

Witam, mam pytanko, chcę kupić filtr Aqua Nova NCF-1500 jako biologa a przed nim szeregowo prefiltr mechanik z samymi gąbkami HW-603A. Proponujesz HW304A i tu moje pytanie jak się ma jeden filtr do drugiego czyli HW304A do NCF-1500.
Hw jest mocniejszy ale czy ma jakieś mankamenty? Wiem że NCF-1500 spisuje się innym ale ma felerne zawory bo potrafią przeciekać. Na moim miejscu co byście wybrali?
Wszystko w fazie planowania. Zbiornik będzie 300l

Edytowane przez Zygi
Opublikowano
3 godziny temu, Zygi napisał:

Proponujesz HW304A i tu moje pytanie jak się ma jeden filtr do drugiego czyli HW304A do NCF-1500.

jak bokser wagi ciężkiej do boksera wagi lekkiej - czyli nijak.:D

Możemy porównać HW304A do NF2000  bo to bokserzy tej samej kategorii.

jedyne co je łączy to to że oba są chińskim produktem mimo że z nazwy to nie wynika, no i w HW304A nie przeciekają zawory .

Zygi poza Fluvalem który podaje i wydajność pompy ale jako jedyny także faktyczną wydajność pustego kubła to reszta producentów podaje papierowe wydajności samej pompy bez kubła, a papier wszystko przyjmie.

Jak chcesz realnie znać wypływ bez złóż to weż z tego co podają 60-70%  w zależności od mocy w Watach więc

NF1500 - wyjdzie ok  900l/h  a HW304A  ok 1400-l/h  to jak je porównywać - pozostaje wygląd - oba ładne.

Opublikowano

Wiem że HW jest mocniejszy bo pisałem wcześniej, ale chodzi mi o to że byłem przekonany do ncf-a i dzisiaj przeczytałem Twój komentarz w innym poście o HW więc moim pytaniem była niezawodność a nie wydajność.

Opublikowano

Koledzy ci pisali że NF potrafi przeciekać z HW nie spotkałem często takich wypowiedzi na forum to chyba odpowiada też na pytanie o niezawodność choć wielu kolegów ma te NFy i pisza co im dolega.. Oba to wyrób chiński więc niezawodność stosownie do producenta i ceny.

Opublikowano

Wszystko w temacie, przerzucam się na HW bo są praktycznie w tej samej cenie a wydajność będzie większa.

• 2 lata później...
Opublikowano

Szybkie porównanie dwóch filtrów:
HW 304a

Cytat

MOC : 55 W
WYDAJNOŚĆ FILTRA : 2000 l/h
MAKS. PODNOSZENIE SŁUPA WODY : 2,5 METRA

KOSZYKI NA WKŁADY - 4 SZT.

NCF 1500

Cytat
  • bardzo dobra wydajność filtra: 1500 l/h
  • moc filtra to: 20W
  • Ilość koszy: 4
  • Max podnoszenie: 180cm

Rzeczywiście porównanie trudne. Prócz podobnej ceny, to są dwa zupełnie różne filtry. Jak widac w hw 304a moc jest znacznie wyższa, ale i wydajność. Jeśli chodzi o wykonanie, to nie ma co porównywać. SunSun produkuje filtry HW w ogóle nie patrząc na wygląd, a na praktyczność i wytrzymałość. Zypełnie inaczej jest w NCF od Jebao, bo aqua nova to tylko brand. Producentem jest Jebao. NCF jest mega delikatny i jednocześnie mega tandetnie wykonany. Zaowry trzymają się dosłownie na słowo honoru, pobierak i deszczownia to najtańsze kawałki rurki zrobione byleby taniej. 

Zatemw  tej cenie brałbym hw 304a, jednak musisz sobie przeliczyć zużycie prądu, bo w ostatecznym rozrachunku wyjdzie droższa eksploatacja

Opublikowano (edytowane)

@temporalis Mój poniższy cytat jest nieaktualny:

W dniu 7.03.2017 o 16:21, AndrzejGłuszyca napisał:

.....jako użytkownik NC-1500 stwierdzam ,że to dobry bardzo dobry wybór.

Teraz mam wręcz odwrotne zdanie i nikomu tego filtra nie polecam. No chyba ,że ze starą głowicą ale tych już nie produkują. Nie będę się rozpisywać o wadach NCF 1500 bo już później kilka razy na ten temat pisałem.

I jeszcze jedno..te tematy są sprzed kilku lat , które dziś poruszasz:)

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.02.2020 o 17:20, Bartek_De napisał:

(głównie SunSun)

@temporalis.pl dlatego użyłem słowa głównie. Przejrzałem całą ofertę filtrów. Dla mnie te wszystkie Jabała, Aquanowy, Sunsuny to jedno i to samo. Podobnie jak z Chińskimi samochodami, niby wygląda jak Audi, ale jednak to nie to samo:D

yema_auto_001.thumb.jpg.c47960812f1d6fcc7c4083051150c803.jpg

źródło www.v10.pl

Edytowane przez Bartek_De
  • Haha 2