Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam możę to pytanie będzie śmieszne dla niektórych ale męczy mnie problem jak podłączę dwa kubły szeregowo to dwa podłączam do prądu czy tylko jeden.Nie mam pojęcia jak to zrobić proszę mi to na chłopski rozum wyjaśnić.Chciałbym żeby jeden był biolog drugi mechanik .

Opublikowano

Problem masz śmieszny, bo biolog to wystarcza przepływ 300l/h a u nas w Malawi mechanik to 2000l/h  to jak to jednocześnie jednym wężem puścić?

Przez dwa szeregowo połączone kubły będzie płynęło niemal tyle samo wody ile daje słabszy i zapchany zazwyczaj złożami biolog.

Jeśli najpierw będzie silny mechanik  a potem zapchany zwykle do nieprzytomności złożami biolog - to więcej a jak odwrotnie to zdecydowanie mniej.  Zawsze staraj się na ssaniu pomp dawać jak najmniejsze opory przepływu bo to straszliwie zwalnia przepływ . To samo na wylocie już nie wpływa tak bardzo na przepływ.

Więc z tego będzie taka filtracja do d..

Biolog będzie OK ale mechanika nie będziesz miał.

Po drugie masz baniak 240l a do takiego jako biologia wystarczy kupka 200 - 500ml dowolnej ceramiki . Wszystko nad to to nie jest nadfiltracja jak wielu sądzi tylko zbędne hamowanie  przepływu i miejsce zbiórki g..

Miejscem zbiórki g.. zawsze u nas jest gąbka i ją czyścimy często - ja co tydzień by te g.. wywalać z baniaka a nie trzymać by  z baniaka zrobić szambo.

Jak znam kubły to te 500ml wejdzie do każdego najmniejszego nawet.

Jak chcesz połączyć biologię z mechaniką to daj jeden silny kubeł np HW304A i włóż na dno 0,5 l lawy wulkanicznej 2-3cm gradacji i jedną gąbkę na wierzch - reszta pustych koszy pozostaw na mądre złoże np Purolite 1 l  albo jakiś biopolimer z usuwaniem NO3 i PO4. Będziesz miał realny wypływ wody ok 1500-1700l/h i to będzie git.

Opublikowano

Znawca nie jestem ale z tego co czytałem to zawsze dwa osobno lepiej sobie poradzą niż połączone szeregowo. Jeśli się mylę to na pewno ktoś zaraz mnie poprawi ;)

Opublikowano
7 minut temu, Kubeq napisał:

Znawca nie jestem ale z tego co czytałem to zawsze dwa osobno lepiej sobie poradzą niż połączone szeregowo. Jeśli się mylę to na pewno ktoś zaraz mnie poprawi ;)

Sam dopiero będę startował ze zbiornikiem ale przyznam Ci rację. Ja planuję przed biologa HW-304A dać szeregowo prefiltr HW-603A z samymi gąbkami by nie otwierać za często kubełka tylko prefiltr czyścić. A ten drugi kubełek na Twoim miejscu dał bym osobno.

Opublikowano
7 godzin temu, michal8002 napisał:

Jeszcze jedno do akwarium o wymiarach 100x40x40 filtr fluval 206 dać na mechanika czy biologa.

Witaj!

Nie wiem jaki drugi filtr z dedykowanym przepływem posiadasz,ale patrząc na przepływ Fluvala 206 ( 780 l/h) dałbym go jako biologa.